Monostorpályi Online


Belépés

Felhasználónév:

Jelszó:Emlékezz rám

[ Regisztráció ]
[ Elfelejtett jelszó ]


Chat Box
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztrálj

Kedves Lakosok! 2015. január 1. napjától az önkormányzat tulajdonában lévő Monostorpályi M.F.Ü. Kft. fogja végezni településünkön a hulladék gyűjtést és szállítást. A cég honlapján a www.monostorpalyimfu.oldalunk.hu minden egyes információ rendelkezésre áll, de keressék bizalommal a kollégákat az eddig megszokott módon. Az eddigi rendezett és fegyelmezett hulladékgyűjtést minden Lakosnak tisztelettel megköszönjük. Juhász Péter jegyző
Kedves Lakosok! 2015. január 1. napjától az önkormányzat tulajdonában lévő Monostorpályi M.F.Ü. Kft. fogja végezni településünkön a hulladék gyűjtést és szállítást. A cég honlapján a www.monostorpalyimfu.oldalunk.hu minden egyes információ rendelkezésre áll, de keressék bizalommal a kollégákat az eddig megszokott módon. Az eddigi rendezett és fegyelmezett hulladékgyűjtést minden Lakosnak tisztelettel megköszönjük. Juhász Péter jegyző
Kedves mindenki! A honlapon elég sok téves információ áll a falu természetvédelmi értékeit illetően. Keressenek meg és kijavítom szívesen.
Kedves Lakosok! A gyermekétkeztetés továbbra is TÉRÍTÉSMENTES, azaz ingyenesen igénybe vehető. Az ide vonatkozó 2014.09.15. napi rendelet-módosítás csupán a bölcsődések vonatkozásában teszi bele a REGGELI szót a rendelet Mellékletébe, de attól nekik is és minden óvodásnak, bölcsődésnek, iskolásnak INGYENES az étkezés. Juhász Péter jegyző (2014.09.13.) Ui.: Ezt a félreértések elkerülése végett írtam.
Az előző két üzenet együtt kezelendő. Mai=2014.09.08. Juhász Péter HVI vezetője
Tájékoztatok mindenkit, hogy a mai HVB 17:00 órai utáni ülés (sorsolásról) a Monostorpályi Polgármesteri Hivatalban (4275 Monostorpályi, Bajcsy Zs. utca 1.) lesz. Juhász Péter HVI vezetője
Tájékoztatok mindenkit, hogy a helyi választási bizottság a jelöltek szavazólapon történő sorrendjéről 2014.09.08.-án 17:00 óra után dönt. Az ülés nyilvános. Juhász Péter HVI vezetője
Kedves Cimbi! Mióta feljelentették az önkormányzatot „jóakarók” evégett is többek között, azóta fokozottan ügyelünk a határidők betartásában. Köszönöm jelzését, hogy szólt. Köszönettel és Tisztelettel: Juhász Péter jegyző
cimbi - []
Szép napot mindenkinek. Érdeklődni szeretnék a jegyzőkönyveket mikor lehet látni ?
Monostorpályi Község Önkormányzata nevében Boldog Nőnapot kívánok valamennyi kedves Hölgy lakosainknak. Juhász Péter jegyző
A tavaszi lomtalanítás időpontja: 2014.03.18.
Kedves Lajos! Én 20.000 Ft-ot fizettem be az önkormányzatnak a traktor használatáért, ami tegnap (csütörtök) állt rendelkezésemre reggel 8 órától, 13 óráig, két fuvar fa szállításával. Tudomásom szerint 7.000 Ft/kanyar a faluban a többi fuvarozó által a fa elszállítása az erdőről, viszont én 10.000 Ft/kanyart számoltam, ezért a 20.000 Ft. Számoltam ugyanis azzal, hogy nem kerülöm el a figyelmét! Az emberek, akik segítettek nekem, azok a tegnapi és tegnapelőtti nap szabadságon voltak, a napszámukat én fizettem ki nekik. Nincs kiváltságról szó egyébként, amennyiben a lakosság részéről jelzés érkezik, úgy segítséget fogunk adni.
Önkormányzatunk nevében valamennyi Kedves Lakosunknak Kellemes Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánunk. Juhász Péter jegyző
cimbi - []
Tisztelt Képviselők! Hallják a lakosság segélykiáltásait.
Minden kedves és szeretett Édesanyának Boldog Anyák Napján kívánunk Önkormányzatunk nevében. Juhász Péter jegyző
A chatboxban adatbázis bővítése céljából a már 2. éve esedékes karbantartást eszközöltük. Az eddigi üzenetek törlésre kerültek. További kellemes beszélgetést kívánok minden kedves vendégünknek! (Természetesen sem a hozzászólásoknál sem a fórumban nem lesz szükség hasonló karbantartásokra, mivel ott témákra szedve aktuális dolgokat meg lehet tárgyalni tehát elég csak a témát deaktiválnunk ha már nincs használatban. Természetesen, kötetlen beszélgetésekre, továbbra is bátran használják a chatboxot is. Következő karbantartás ismét csak évek múlva lesz esedékes, természetesen ez függ a kihasználtságtól is.)

Élő Chat oldalunk, a következő képre kattintva érhető el!

Online TV oldalunk a következő képre kattintva érhető el!

"HOMOBA" projekt
HOMOBA projekt
Oldalunkon megtekinthető és letölthető PDF dokumentumok megnyitásához szükséges, a közismert Adobe Reader program, amit látogatóink az alábbi linkre kattintva letölthetnek.

Legújabb fórumüzenetek
Írta: Kiss István
Ismét van élősúlyban eladó (tápmentes) tanyasi híz[tovább ...]


Írta: Szabó József
2013. július 28-án vasárnap 18 órától a Művelődési[tovább ...]


Írta: Szabó József
Egy kedden megjelent kormányrendelet tervezet szer[tovább ...]


Írta: Szabó József
Új információ a beruházásról, kiválasztásra került[tovább ...]


Írta: Szabó József
Ismételten minden féle pletykák mende-mondák kerin[tovább ...]


Írta: Kiss István
200-220 kg körüli tápmentes, nem vastag szalonnájú[tovább ...]


Írta: Szabó József
Tisztelt Falusi!Ma, tehát 2012. szeptember 7-én ni[tovább ...]


Írta: FALUSI
Tisztel Polgármester Úr!Ez általános válasz amit m[tovább ...]


Írta: Szabó József
Falusi! A csatorna beruházáshoz szükséges befizeté[tovább ...]


Írta: Webmester
A képre kattintva elérhető a szennyvízberuházással[tovább ...]


Számláló
Ma
Összesen: 4
Egyedi: 3

Legtöbb
Összesen: 64846
Egyedi: 31029

Oldal ...
Összesen: 198265
Egyedi: 47995
Credits
Upgraded By ifj. Sapi Imre.
ifjsapiimre@monostorpalyi.hu

Copyright © 2010 www.monostorpalyi.hu - Monostorpályi Önkormányzatának weboldala. Minden jog fenntartva. Ez az oldal e107 portál rendszert használ.

Településünkről

Monostorpályi és a szomszédos Hosszúpályi eredettörténete közös tőről fakad. Írásos emlékben először 1219-ben szerepel a falu, 'Pauli de Nyr' néven, mivel Bihar megyének ezt a részét Nyírnek vagy nyíri kerületnek nevezték. A Monostorpályi név kialakulásához egy történet kapcsolódik. A hagyomány szerint, egykor ezen a helyen a Paulinus barátoknak volt itt kolostoruk. Így a kolostor rövidített latin nevéből - Monostorium Pauli - ered a falu neve.

Régészeti leletek azt bizonyítják, hogy már a neolit korban élt itt egy népcsoport. A VIII. században az avarok, a X. században pedig két honfoglaló nemzettség, az Ákos és a Borsa családok birtokolták ezt a területet. Az Ákos nem, a megye nyíri részében volt birtokos. Leszármazottaik az Álmosdi Chyre család sarjai. Ez a Chyre család alapított az akkori Pályiban, Keresztelő Szent János tiszteletére egy monostort. Később Károly Róbert király a Debreceni Dósa nádornak adományozta a földet, így 1311-től Monostorpályi a debreceni uradalomhoz tartozott.1461 után a Chyre család kihaltával, Báthori Andrásé lett a birtok. Az első adóösszeírást 1552-ben végezték. A községben ekkor 30 porta volt. A török idők végére Monostorpályi teljesen el-pusztult. Egy 1692-es leírás a faluban semmit sem talált. A törökkel vívott harcokban, községünkben esett el Balassi Ferenc tokaji vicekapitány.

Az újranépesedés a XVII. század végén kezdődött. Még be sem fejeződött az újjáépítés, amikor kitört a Rákóczi-szabadságharc. Ebből a korból egyetlen emlék maradt meg a faluban, az un. Rákóczi-árok. A falu összes okirata valószínűleg ekkor veszett el. A község viszontagságait az 1738-as pestisjárvány fokozta, ekkor 166 lakosunk vesztette életét. Az 1848-49-es szabadságharcokban a falu is részt vett. Fiait küldte a harcokba. Híressé vált katonák a következők: Thuolt István honvédhadnagy, Klubusitzky István huszár főhadnagy, Szabó Lajos altiszt, Létai Sándor, Hatvani Imre lovas katonák, Váry József főhadnagy. Thuolt István had-nagy Kossuth szárnysegédje volt, aki a szabadságharc bukása után ugyan külföldre menekült, de mihelyt rendeződött itthon a helyzet, visszatért, és Monostorpályiban telepedett le. Kastélya az emigrációban élők találkozóhelye lett. Az általános iskola névadójául őt választotta.

A kiegyezés utáni időszakban a falu életét csak a környékbeli csárdák között utazó, portyázgató betyárok zavarták néha meg. Községünknek három csárdája volt, ezek még az 1. világháború előtt lassan eltűntek.
Egy 1918-as kormány-rendelet értelmében az év végére össze kellett írni a földre jogosultakat, de a földrendelet nem javított a parasztság helyzetén. A Nagyatádi féle földreform is csak elméletben jelentett megoldást. Az kiosztott földek termeléshez túl kicsik voltak.

1923-33-as gazdasági válság Monostorpályiban is nagyban éreztette hatását. A 2. világháború előtt a községben két nagybirtokos volt: Kövesdy Imre és a Gorove család. 1944 év nyarán a faluban élő 27 zsidót összeterelték, és Nagyváradra hurcolták. Monostorpályiba 1944. október 17-én érkeztek meg az orosz csapatok. Amit meghagytak a németek, azt mind elpusztították. A Földosztó Bizottságtól Monostorpályiban 525 család kapott földterületet. 1960-ban két termelőszövetkezet is alakult: a Búzakalász, és az Alkotmány TSZ.

A községet 1982-ben közös tanácsi irányítás alá vonták Hosszúpályival.
A szétválásra 1990-ben került sor. Azóta tehát helyi irányítás van a jelenleg több, mint kétezer főt számláló faluban.

Látványosságok

A természeti látványosságok közül különösen a hat hektáros védett feketefenyves erdő érdemel említést, melynek területén értékes és ritka lágyszárú növényfajok, valamint gazdag rovarállomány is fellelhetők. A Hortobágyi Nemzeti Park minősítése alapján 300 ha természetileg védett terület is található.
A falu határában néhány éve termálvizes kútra bukkantak, erre alapozva a tervek között szerepel a gyógy-turizmus beindítása.

Néhány jellemző növény-, és állatfaj:

Növények: agár kosbor, pusztai csenkesz, borjúpázsit, kék perje, sárga nőszirom, enyves mécsvirág, fehér erdei szellőrózsa, magyar kökörcsin, stb.
Madarak: gyurgyalag, füsti és parti fecske, búbos vöcsök, bíbic, fehér gólya, szürke gém, stb.
Emlősök: róka, mezei nyúl, őz, görény, stb.
A terület rovarvilága is értékes és számottevő. Pl. termesz hangyaboly, (csíkgáti tölgyes)
A kirándulni vágyó természetet szerető ember a község északi részén megtalálja azt, amire vágyik,- a csendet, ős-természetet, ritka növény és állatvilágot.

MűemlékekA község legjellemzőbb műemlék jellegű épülete, a három építményből álló, több emeletes gabonatárolónak használt un. „tubus” magtár. Az egyedi műemlék együttest alkotó három terményszárító 1826-ban épült. A magtár épületekből kettő tubus alakú, galambdúc formájú, a harmadik fekvő, háromszintes épület. A tubus alakú magtárakba csigaköteles megoldással - lóvontatással - zsákokban juttatták fel a gabonát. Sajátos, eltolt szintű szellőzőrendszere kereszthuzat technológiájú. A gabona kivételekor az egész takarmánymennyiség megmozdul. A fekvő épületet termés-kiadásra és szárításra használták. A régi öregek futarának, lisztcserélőnek is hívták. Ezek az épületek szerves részei voltak egy uradalmi udvarnak, ahol szerfás dohányhodályok voltak még ezen kívül. Az önkormányzat 1992-ben megvásárolta az épületegyüttest és az Országos Műemléki Hivatallal közösen felújította. A tervek között szerepel egy Helytörténeti Múzeum kialakítása.

A tubus mellett megtekinthető a XVIII. századi, református templom, amely fakazettás mennyezetével ritka építészeti különlegesség. Kertjében ritka fafajták is megtalálhatók. A jelenlegi templom a régi Pál rendi apátok XII. századi, kéttornyú temploma helyén épült. Az ásatások folyamán megtalálták a régi templom maradványait.A Bethlen u. 2. sz. alatti lakóház /tájház/ mint a régi építészet emléke szintén védett. Az épületben találhatók a falusi életet bemutató használati tárgyak.


.

BELÉPÉS A FÓRUM FŐOLDALÁRA
Monostorpályi Fórum
  Téma Beküldő Megtekintések Válaszok Utolsó üzenet
Kiemelt Téma Helyi termékek (Monostorpályi Fórum) Kiss István 13807 2 Kiss István
cs okt 03 2013, 07:11 
Kiemelt Téma Ötletek (Monostorpályi Fórum) Kiss István 6820 12 Szabó József
v jún 24 2012, 11:10 
Kiemelt Téma Weboldal fejlesztése (Monostorpályi Fórum) Webmester 4925 11 Webmester
v dec 04 2011, 10:57 
Kiemelt Téma Szennyvíz beruházás (Monostorpályi Fórum) Szabó József 19229 48 Szabó József
szo júl 20 2013, 08:04 
Kiemelt Téma Érdeklődés, kérdés a Polgármesterhez (Monostorpályi Fórum) Szabó József 5954 14 Szabó József
cs aug 04 2011, 03:51 
Kiemelt Téma ONLINE TV TÁRSALGÓ (Monostorpályi Fórum) Webmester 2675 0 -
 
Kiemelt Téma Monostorpályi Online Társalgó (Monostorpályi Fórum) Webmester 4006 3 Szabó József
cs febr 17 2011, 08:06 
Témák: 7 | Válaszok: 90 | Megtekintések: 57482
Aktív korúak ellátása

Víz Világnapja Március 22.


SAJTÓKÖZLEMÉNY


Víz Világnapja
Március 22.A víz nélkülözhetetlen az ember számára az egészség megőrzéséhez, a sejtek, szervek, az egész szervezet működéséhez, az élethez.
Az emberi szervezet víztartalma a kor előrehaladtával egyre csökken. Az újszülött szervezete 72%, a felnőtté átlagosan 60%, míg az idős emberé csupán 50% vizet tartalmaz. Szervezetünk a nap során folyamatosan vizet és ásványi sókat veszít, amelyeket a kellő mennyiségű víz, illetve vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételek fogyasztásával pótolhatunk.


A víz élettani szerepe a szervezetben összetett és sokrétű:
 • lehetővé teszi a vérkeringést, befolyásolja a vér összetételét,

 • szabályozza a vérnyomást,

 • részt vesz a tápanyagok, a salakanyagok és a gázok oldásában, szállításában,

 • közreműködik a szervezet állandó, belső hőmérsékletének szabályozásában.


Egy átlagember napi vízszükséglete 2,5 és 3 liter között mozog. Körülbelül ennyi az a mennyiség, melyet napi szinten elhasznál a szervezet légzés, emésztés, verejtékezés stb. során, s ez az a mennyiség, melyet egy egészségesen működő szervezet számára pótolnunk kell.

A víz szervezeten belüli egyensúlyi állapotát több tényező is befolyásolja, például az aktív sporttevékenység, a nehéz fizikai megterhelés, az éghajlat, a külső hőmérséklet, a szaunázás, a sírás, a láz, a hasmenés vagy a hányás. A legenyhébb vízhiány is csökkenti aktivitásunkat, hiszen hatására sejtjeink anyagcseréje lelassul.


Az elégtelen vízfogyasztás kellemetlen tünetei:
 • fáradékonyság

 • gyengeség

 • kimerültség

 • koncentrálóképesség csökkenése

 • szédülés

 • fejfájás

 • nyugtalanság

 • zavartság

 • szapora légzés

 • szívdobogásérzés

 • szervezet kiszáradása

 • 40-50 éves kor felett éjszakai izomgörcsök.


Bizonyos folyadékok fogyasztása szintén vízhiányt okoz. Ilyen a kávé, az alkoholos italok, de a cukros üdítőitalok, szörpök is. Miközben ezeket isszuk és azt hisszük, eleget teszünk a napi folyadékbevitelnek, valójában növeljük a szervezetünk napi folyadékigényét, túlzott és rendszeres fogyasztásuk ráadásul hozzájárul a túlsúly és az elhízás kialakulásához.

Megfelelő mennyiségű és minőségű víz fogyasztásával hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez.

Forrás: Dr. Rodler Imre (szerk.): Táplálkozási ajánlások, adatok a tápanyagtáblázatból, 2004..........................Dr. Galgóczi Ágnes
.........................járási tisztifőorvosA vasárnapi munkavégzés tilalmának ellenőrzése
Generali Nyugdíjprogram
A Generali Nyugdíjprogramról

A Generali Nyugdíjprogram üzenete - öngondoskodás, az időskor méltósága - soha nem volt olyan időszerű, mint napjainkban.
A gazdasági környezet változékonysága, az értékrendek átstrukturálódása, a meglévő nagy ellátórendszerek (állami nyugdíjrendszer, egészségügy) jövőértékének felmorzsolódása minden aktív keresőképes állampolgárt arra szólít fel, hogy
foglalkozzék jövőbeli nyugdíjhelyzetével!

A Generali Nyugdíjprogram keretében megoldást kínálunk az előre nem látható váratlan eseményekre is!

2014. január 1-től Generali Nyugdíjprogramunkban két lehetőséget kínálunk ügyfeleinknek:

1. Nyugdíjbiztosítások a törvényi feltételeknek megfelelően, évente 20%-os állami támogatással (adóvisszatérítéssel)

2. Nyugdíjcélú megtakarítások


Milyen kedvezmény kapcsolódik a nyugdíjbiztosításhoz?

A kedvezmény – az önkéntes pénztárakhoz hasonlóan – adóról való rendelkezés lehetőségét jelenti. A nyugdíjbiztosítás
szerződője az adóévben általa befizetett díj (ide értve az eseti díjat is) 20 %-áról, de legfeljebb 130 000 Ft-ról tehet
nyilatkozatot.

(Amennyiben nyugdíjbiztosítás mellett nyugdíj-előtakarékossági számla (Nyesz) és/vagy önkéntes pénztárak esetében is
jogosult a szerződő rendelkezni az adóról, akkor a három jogcím alapján együttesen legfeljebb 280 000 Ft-ról rendelkezhet).
A nyugdíjbiztosítási szerződés alapján történő nyilatkozatban megjelölt összeget az adóévet követő évben a NAV a biztosító
számlájára utalja, majd a biztosító erről a számláról a szerződő nyugdíjbiztosítási szerződésén jóváírja az adóhatóság által
átutalt összeget.


Generali Nyugdíjprogram (youtube videó)

Ha kíváncsi rá, hogy az Ön esetében évente mekkora állami támogatás igényelhető, és az Ön befizetéseivel együtt
mekkora összeg lesz a számláján a (jelenlegi) nyugdíjkorhatár elérésekor írjon bátran az alábbi e-mail címre a születési
ideje feltüntetésével és elkészítjük személyes kalkulációját! Vagy kérjen időpontot személyes tájékoztatásra és ismerje
meg további kedvezményeinket is! Hívja az alábbi telefonszámot!


Kapcsolattartó:......Hlaszni Norbert
............................Tel. szám: 06-20-541-5669
.............................E-mail: hlaszni.norbert@tanacsado.generali.hu


TájékoztatóOrvosi telefonszámok


Közérdekű Orvosi telefonszámok7-8 óráig ------ Orvosi lakás: 06-52-599-202 vagy OMSZ: 104

8-12 óráig ------ Orvosi rendelő 06-52-393-508 vagy OMSZ: 104

12-18 óráig ------ Orvosi lakás: 06-52-599-202 .............................

vagy Hosszúpályi Orvosi Rendelő ...............................

Dr. Szulyovszky Menyhért 06-52-396-011

Dr. Gyulai Julianna 06-52-375-702 ...........

vagy OMSZ 104 ........................................................

18-07 óráig ------ Hosszúpályi Ügyelet 06-52-311-104 vagy OMSZ 104


Hétvégi ill. Ünnepnapokon Hosszúpályi Ügyelet......................................Tájékoztató - Munkarend változásADR tanfolyamF E L H Í V Á SA Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezete a Komárom megyei Monopol-Vikor Kft. közreműködésével ADR tanfolyamot szervez!

A tanfolyamot mind azon településen megszervezzük, ahol minimum 30 fős létszám rendelkezésre áll.

A tanfolyam időpontját csak az adott létszám megléte (jelentkezési lap leadásához kötött) után tudjuk kijelölni, amelyről mindenkit telefonon tájékoztatunk.

Jelentkezni lehet és további információk:

Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara
Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezete
4032 Debrecen, Böszörményi u. 146.
Fogadóóra: hétfő, szerda, péntek: 8.30–12.00.
Telefon/ fax:52/525-920
e-mail: novkamara.hbm@gmail.com

További tudnivalók a képzésről
Kézmosás fontossága


Nap mint nap a különböző tárgyak, személyek, állatok és felületek érintése során a kezeinkre környezetünkből különböző kórokozók kerülnek. Ha a kórokozókkal szennyezett kézzel megérinti valaki a szemét, orrát vagy a száját, a baktériumok a bőr védelmi vonalát megkerülve könnyen bekerülhetnek a szervezetbe és gyulladást is okozhatnak.

A minél gyakoribb szappanos kézmosás, a fertőzésátvitel megelőzésének egyik leghatásosabb, legegyszerűbb módja, tekintettel arra, hogy a fertőző betegségek 80 százaléka közvetlen érintkezés útján terjed. A leggyakoribb piszkos kéz által közvetített fertőzések a légúti fertőzések (nátha, influenza, tüdőgyulladás) a fertőző hasmenéses megbetegedések, bizonyos típusú májgyulladások.

A WHO felmérései szerint a világon évente 3,5 millió gyermek hal meg olyan betegség következtében, amit kézmosással meg lehetne előzni. Az étkezés előtti és a WC használat utáni kézmosással a hasmenéses betegségek 45%-át, a légúti megbetegedéseknek pedig 23%-át lehetne megelőzni.

Kezet gyakran kell mosni, különösen étkezés vagy ételhez nyúlás előtt, köhögés, tüsszentés, orrfújás után, WC használat után, hazaérkezés vagy az iskolába, a munkahelyre való megérkezés után, szennyezett felületek illetve állatok érintését követően.

A helyes kézmosás lépései:
 • Karóráját és a ruha ujját húzza a csuklója fölé. Keze és ruhája ne érjen a mosdó felszínéhez.

 • Nedvesítse be kezeit meleg vízzel.

 • Szappanozza be kezeit! Ehhez megfelel a közönséges, nem antibakteriális szappan is.

 • Dörzsölje át a kezeit 20-30 másodpercig. Mossa meg a tenyeret, a kézfejet, a csuklót, az ujjak közét és a köröm alatti részt is! Ha szükséges, használjon körömkefét!

 • Öblítse le a kezeit bő, folyó vízzel.

 • A kézmosást követően törölje szárazra kezeit! Ha nem áll rendelkezésre tiszta és száraz törülköző, részesítse előnyben a papírtörlőt!


Ha nem jut el mosdóba, nagyon hasznosak a víz nélkül is alkalmazható alkoholos kézfertőtlenítő folyadékok vagy gélek is.

Nagyon fontos, hogy már gyermekkorban tudatosuljanak az alapvető kézhigiénés szabályok, és rutinná váljon a helyes kézmosási gyakorlat. Mosson rendszeresen kezet és mutasson példát a gyermekeknek!
Ajánlott link: http://egeszsegugy.hupont.hu/144/higienes-kezmosas

Dr. Galgóczi Ágnes
járási tisztifőorvos

Monostorpályi Sajtóközlemény - Kerékpáros projektKormányablak nyitvatartási rendjének változásaÖnkéntes program Kolozsváron


ESV önkéntesként Kolozsváron, 2015 Európa Ifjúsági Fővárosában!


A kolozsvári PONT csoport, nyolc hónapos (2015. január-augusztus) önkéntes programra keres 22-30 év közötti fiatalokat!

Jelentkezz, ha:
 • Tapasztalt vagy az ifjúsági munkában, vagy ifjúsági projektekben (kötelező jellegű kritérium)

 • Beszélsz angolul (legalább társalgási szinten)

 • Ismered az európai ifjúsági politikákat (előnyt jelent, de nem kötelező jellegű)


A munkádért cserében biztosítunk számodra utazási költséget, szállást, ételt valamint zsebpénzt (60 euró/hónap).

Milyen feladatkörökbe várunk:

 • Kommunikáció

 • Menedzsment

 • Rendezvényszervezés


A Youth@Kolozsvár 2015 - Európa Ifjúsági Fővárosa programról:

2009 óta, az Európai Ifjúsági Fórum, évente kihirdeti az Európa Ifjúsági Fővárosa címre való pályázati felhívást, amelyre bármely európai város leadhatja pályázatát és elnyerheti egy teljes évre ezt a címet.

Rotterdam, Antwerpen, Torino, Braga, Maribor, Thessaloniki után Kolozsvár is része annak a hálózatnak, amely az elmúlt és elkövetkező évek (Ganja, Azerbajdzsán - 2016) Ifjúsági Fővárosait fogja össze

A PONT Csoport az a kolozsvári civil szervezet, aki 2012-bn kezdeményezte és a Polgármesteri Hivatallal, valamint számos ifjúsági szervezettel karöltve megpályázta és elnyerte a 2015-re szóló Európa Ifjúsági Fővárosa címet.Az Európa Ifjúsági Fővárosról bővebben:www.europeanyouthcapital.org


A PONT Csoportról bővebben:www.pontgroup.org

Kérünk, önéletrajzodat a következő címre küldd: office@pontgroup.org


További információk: 0040-722-603731, szabolcs.bordas@pontgroup.org (Bordás Szabolcs)

Ne gyújt rá! Világnap


SAJTÓKÖZLEMÉNY


Dohányzás nélkül egy hosszabb életért


A nemzetközi "Ne gyújts rá!"- mozgalom világnapját minden év november harmadik csütörtökén tartják. A világnap fő célja a leszokásra való ösztönzés és az ehhez szükséges segítség biztosítása.

Magyarországon a dohányzás súlyos népegészségügyi probléma, a dohányzás következtében több mint húszezer ember hal meg évente. Egy brit tanulmány szerint 10 évvel rövidebb ideig élnek azok, akik dohányoznak. A felmérések szerint azonban a dohányzás abbahagyása - bármikor is szánja rá magát valaki - jelentősen javítja az életesélyeket.

2013. február elejétől Magyarországon is elérhető az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ által irányított ingyenesen hívható, leszokási telefonos szolgáltatás (06-80-44-20-44). Tapasztalt és speciálisan képzett szakemberek várják és segítik a motivált leszokni vágyókat, egy több hívásból álló telefonos tanácsadás során. 2014. januártól 86 tüdőgondozóban működik csoportos leszokás támogatás is, ahol alkalmanként nyolc-tíz dohányos közösen, egymást is ösztönözve, hozzáértő szakember vezetésével szabadulhat meg a szenvedélyétől. A csoportos tanácsadás mellett, egyéni tanácsadásra is van lehetőség a tüdőgondozókban, ahol a támogatást végző szakemberek, igény szerint, egyénileg segítik a dohányosokat a leszokásban. A dohányzás leszokást ezen túl a www.leszokaspont.hu weboldal is segíti, ahol azok, akik le szeretnék tenni a cigarettát, megtalálhatják a csoportos leszokás támogatást nyújtó tüdőgondozók listáját, és hasznos információkat tudhatnak meg a leszokás előnyeiről és a cigarettázás hátrányairól.


Tegye le a cigarettát és hosszabbítsa meg éveinek számát!


Ajánlott linkek:www.leszokaspont.hu

...................www.leteszemacigit.huDr. Galgóczi Ágnes
járási tisztifőorvosRendőrségi bűnmegelőzés időskorú állampolgárok részére


A LEGTÖBBET ÖN TEHET A BIZTONSÁGÁÉRT!


Bűnmegelőzési tanácsok időseknek

Az időskorúak sérelmére elkövetett jogsértések során az elkövetők azt használják ki, hogy az idősek jószívűek, olyakor hiszékenyek is, a figyelmük könnyen elterelhető és gyakran élnek egyedül.

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válna, kérjük azonnal értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 107-es és 112-es segélykérő
számon.


FORDULJON BIZALOMMAL A HAJDÚ-BIHAR MEGYEI KORMÁNYHIVATAL ÁLDOZATSEGÍTŐ OSZTÁLYÁHOZ ÉS KÉRJEN SEGÍTSÉGET!

Ingyenesen hívható
24 ÓRÁS ÁLDOZATSEGÍTŐ VONAL:

06-80-225-225

A BIZTONSÁGUNK NAGYMÉRTÉKBEN NÖVELHETŐ A MEGFELELŐ ÓVATOSSÁGGAL, KÖRÜLTEKINTÉSSEL!


Ehhez nyújtanak segítséget tanácsaink:

IDEGEN ÉRKEZIK:
Idegent lehetőleg ne engedjen be a lakásásba! Ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor soha ne hagyja őt egyedül egyetlen pillanatra sem!
Az Önhöz becsöngető idegenekkel kapcsolatban mindig legyen óvatos! Előfordul, hogy hivatalos vagy hasonló személynek adják ki magukat.(rendőr, postás, díjbeszedő, mérőóra leolvasó) vagy házaló árusként, bajba jutott személyként segítséget kérve próbálnak bejutni a lakásokba!
Idegen kérésére ne váltson pénzt, és legyen óvatos, nehogy hamis bankjeggyel fizessenek önnek!


OTTHON:
A besurranó tolvajok a be nem zárt ajtón, ablakon juthatnak be a lakásokba. A kertkaput, lakásajtót mindig zárja kulcsra akár otthon tartózkodik akár nem! Célszerű a földszinti ablakokra rácsot szereltetni! Otthonának kulcsát ne rejtse el, azokat mindig vigye magával!
Értékeit tartsa biztonságos helyen, ne hagyja szem előtt. ha esetleg lakásásban fizet, visszaad valakinek pénzt, ügyeljen rá, hogy az illető ne lássa, hol tartja a megtakarítását.
Ha gyanús személyek gépkocsival érkeznek, jegyezze fel az autó rendszámát, jegyezze meg színét és típusát!


LAKÁSBIZTONSÁG:
A bejárati ajtóra, ill. névtáblára célszerű csak a vezetéknevét kiírni. Így nem lehet következtetni arra, hogy a lakásban hányan, kik élnek. Soha ne vallja be senkinek, hogy egyedül van! Ne tartson otthonában nagyobb mennyiségű készpénzt.
Növelje lakása biztonságát azzal, hogy megnehezíti a lakásbetörő bejutását (több zár/hevederzár felszerelése, házőrző, rács, riasztóberendezés) Ne nyisson ajtót éjszaka, ha lakásásban idegen behatolására utaló, gyanús zajt hall. Inkább tárcsázza az ingyenesen hívható 107-es vagy 112-es segélykérő számok egyikét, és kérjen rendőri segítséget.
Ha észlelte, hogy betörtek Önhöz, azonnal értesítse a rendőrséget! ne várjon reggelig, a helyszínt ne járkálja össze, ne változtassa meg, mert ez nagyban megnehezíti a nyomok rögzítését!


PÉNZFELVÉTELKOR:
Fokozottan figyeljen, ha nagyobb összeget vesz fel a bankban vagy valamelyik pénz automatánál, mert az elkövetők sok esetben kifigyelhetik, hogy kitől lophatnak. ha nagyobb összeget vesz fel, lehetőleg ne menjen egyedül!
Csak annyi pénzt hordjon magánál, amennyi feltétlenül szükséges!Lehetőleg kerülje az elhagyatott, néptelen, kivilágítatlan helyeket..


KÓRHÁZBAN:
Kórházba csak a legszükségesebb dolgokat vigye magával! Az ékszereit, óráját hagyja otthon!
Mobiltelefonját ne tartsa az ágya melletti asztalon, illetve fiókban,mert könnyen ott felejtheti, illetve akkor is észrevétlenül eltulajdoníthatják,amikor Ön alszik.
Az értékeit mindig zárja el a szekrényben, akkor is ha csak egy percre hagyja el a kórtermet.


PIACON, BUSZON:
A zsúfolt helyek, bevásárlóközpontok, piacok, tömegközlekedési eszközök, állomások és megállók a zsebtolvajok számára ideális elkövetési terepet jelentenek! Ezeken a helyszíneken különösen figyeljünk az értékeinkre!
Közlekedési eszközökre történő le – és felszálláskor ügyeljen a táskáira!
Csomagjait ne bízza ismeretlenekre! Vállra akasztható táskáját mindig tartsa a teste előtt, vagy szorosan a hóna alatt, így észrevétlenül senki nem nyúlhat bele.
Kabátja zsebében, kosara tetején, a táskája külső zsebében soha ne tartson értékeket, mert azt könnyen ellophatják anélkül, hogy észrevenné.

Amennyiben a lakcímét is tartalmazó iratai mellett a lakáskulcsát is ellopták, sürgősen cseréltessen zárat otthonán!
Soha ne tartsa bankkártyája mellett a PIN kódját!
Ha ellopták a bakkártyáját, haladéktalanul tiltassa le a számláját vezető banknál, máskülönben a tolvaj hozzájuthat a pénzéhez!


SZOMSZÉDOK:
Ismerje meg szomszédjait, és kölcsönösen figyeljenek egymásra, a ház, az utca és a környék biztonságára!
Ha jól ismeri az Ön mellett lakókat, kérje meg őket, ha elutazik, hogy ügyeljenek lakásásra, ürítsék a postaládáját!VIGYÁZZON ÉRTÉKEIRE!

NE ADJON ESÉLYT A BŰNÖZŐKNEK!www.rendorseg.hu

www.bunmegelozes.hu

www.tamop.kih.gov.hu24 ÓRÁS ÁLDOZATSEGÍTŐ VONAL
Az Áldozatsegítő Vonal működése folyamatos, a nap 24 órájában ingyenesen hívható, így a segítség bármikor elérhető a bűncselekmény áldozatai számára.

06-80-225-225


 • A telefonon keresztül a bűncselekmények áldozatai személyre szabott tájékoztatást kapnak a rendelkezésre álló segítségnyújtási formákról, ezek elérhetőségéről.

 • A telefonhívást fogadó diszpécser a gyors segítség érdekében kapcsolatba lép a segítő szervezetekkel.

 • A diszpécser önkéntest küld az áldozathoz, hogy személyesen segítsen neki.


ÖNKÉNTES SEGÍTŐI HÁLÓZAT
Az önkéntes segítői hálózaton keresztül az áldozatok bármikor és bárhol, a hivatali időn túl is és a kistelepüléseken is segítséget kaphatnak.
Az önkéntesek tájékoztatást adnak az áldozatsegítő rendszer, a szociális, gyermekvédelmi és egészségügyi ellátó rendszer szolgáltatásairól, az áldozatok jogairól, a büntetőeljárásbeli jogaikról segítséget nyújtanak az ügyintézésben (kérelmek kitöltése, benyújtása) lelki, érzelmi támaszt biztosítanak.

PSZICHOLÓGUSI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS
A bűncselekmény következtében lelki sérülést átélt áldozatok az érzelmi megrázkódtatás, trauma feldolgozásához a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának Áldozatsegítő Osztályánál ingyenes pszichológiai segítséget kaphatnak.


KINEK TUD SEGÍTSÉGET NYÚJTANI AZ ÁLDOZATSEGÍTŐ SZOLGÁLAT?
Elsősorban a Magyarország területén elkövetett bűncselekmények és a tulajdon elleni szabálysértések áldozatai számára tud segítséget nyújtani. Áldozatok és bűncselekmények vagy szabálysértések közvetlen sértettjei és a közvetve érintettek (pl. hozzátartozók)

HOGYAN TUD AZ ÁLDOZATSEGÍTŐ SZOLGÁLAT SEGÍTSÉGET NYÚJTANI?
Az áldozatsegítő Szolgálat az áldozatok számára térítésmentesen

 • felvilágosítást ad jogairól, lehetőségeikről;
  nyújt érzelmi támogatást,

 • elősegíti érdekeik érvényesítését;

 • jogi segítséget nyújt – szükség esetén akár ügyvédet is biztosítva,
  adhat az elkövetéstől számított 5 napon belül azonnali pénzügyi segélyt krízishelyzet fennállása esetén


A személy elleni erőszakos bűncselekmények súlyos sérültjei és halálos áldozataik hozzátartozói mindezen túl állami kárenyhítést igényelhetnek.FORDULJON HOZZÁNK BIZALOMMAL!

Debreceni Rendőrkapitányság
4024 Debrecen, Budai Ézsaiás u. 4.
Posta cím: 4002 Debrecen Pf.: 108
Telefon: 52/516-400
Fax: 52/516-413
E-mail: ugyelet.debrecenrk@hajdu.police.hu
Engedélyügyi ügyfélfogadás:
hétfő, szerda, csütörtök: 08.00-12.00 óra

Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal
Igazságügyi Szolgálat Áldozatsegítő Osztály

4024 Debrecen, Piac u. 42-48. 52/503-166
Ügyfélfogadási idő:
Hétfő: 9.00-13.00
Kedd:13.00-16.00
Szerda: 13.00-18.00
Csütörtök:9.00-13.00


Oldal:  [1] 2 3 ... 13 14 15
I don't like using 100% on a table cell when I have a pixel width defined in the other cell so rather than defining the 100% I just hide a large div at the bottom to push out the edge. I don't like using 100% on a table cell when I have a pixel width defined in the other cell so rather than defining the 100% I just hide a large div at the bottom to push out the edge.
Főmenü
Nincs közelgõ esemény
Monostorpályi
Képviselő-testület
ORVOSI TELEFONSZÁMOK
Természetvédelem

Képek a galériából


Legújabb hozzászólások
[Naplóbejegyzések] 2013. január 04.
Beküldte Szabó József
Szia Cimbi!Leginkább egészség károsító hatása miat [tovább ...]

[Naplóbejegyzések] 2013. január 04.
Beküldte cimbi
Az ivóvíz arzén mentesítésére miért van szükség? N [tovább ...]

[Hírek] SAJTÓKÖZLEMÉNY A TÜDŐSZŰRÉS FONTOSSÁGÁRÓL
Beküldte Szabó József
Kedves Viktória! Egyelőre nem tudom megmondani mik [tovább ...]

[Hírek] SAJTÓKÖZLEMÉNY A TÜDŐSZŰRÉS FONTOSSÁGÁRÓL
Beküldte k.viktoria
Érdeklődni szeretnék hogy mikor jön a tüdőszűrő bu [tovább ...]

[Tartalom] Szennyvízberuházással kapcsolatban felmerült gyakran ismételt Kérdések és Válaszok a jelenl
Beküldte Juhász Péter
Kedves Ádám!Köszönöm.

[Tartalom] Szennyvízberuházással kapcsolatban felmerült gyakran ismételt Kérdések és Válaszok a jelenl
Beküldte crocodilehunter
"úgy ezt jelenteni fogom a munkáltatójának." Tessé [tovább ...]

[Tartalom] Szennyvízberuházással kapcsolatban felmerült gyakran ismételt Kérdések és Válaszok a jelenl
Beküldte Juhász Péter
Kedves Lajos!Írta ezt nekem: "Nem kioktatásra van, [tovább ...]

[Tartalom] Szennyvízberuházással kapcsolatban felmerült gyakran ismételt Kérdések és Válaszok a jelenl
Beküldte cimbi
Tisztelt Polgármester Úr !Utálom a politikát mert [tovább ...]

[Tartalom] Szennyvízberuházással kapcsolatban felmerült gyakran ismételt Kérdések és Válaszok a jelenl
Beküldte Szabó József
Uraim! Kérek mindenkit a beruházásról írjon, ne eg [tovább ...]

[Tartalom] Szennyvízberuházással kapcsolatban felmerült gyakran ismételt Kérdések és Válaszok a jelenl
Beküldte Juhász Péter
Kedves Lakosok!Kedves Cimbi és Lajos! Önöknek is m [tovább ...]