Monostorpályi Online

Monostorpályi Község Honlapja

Belépés

Felhasználónév:

Jelszó:Emlékezz rám

[ Regisztráció ]
[ Elfelejtett jelszó ]


Chat Box
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztrálj

Monostorpályi Község Önkormányzata nevében Boldog Nőnapot kívánok valamennyi kedves Hölgy lakosainknak. Juhász Péter jegyző
A tavaszi lomtalanítás időpontja: 2014.03.18.
Kedves Lajos! Én 20.000 Ft-ot fizettem be az önkormányzatnak a traktor használatáért, ami tegnap (csütörtök) állt rendelkezésemre reggel 8 órától, 13 óráig, két fuvar fa szállításával. Tudomásom szerint 7.000 Ft/kanyar a faluban a többi fuvarozó által a fa elszállítása az erdőről, viszont én 10.000 Ft/kanyart számoltam, ezért a 20.000 Ft. Számoltam ugyanis azzal, hogy nem kerülöm el a figyelmét! Az emberek, akik segítettek nekem, azok a tegnapi és tegnapelőtti nap szabadságon voltak, a napszámukat én fizettem ki nekik. Nincs kiváltságról szó egyébként, amennyiben a lakosság részéről jelzés érkezik, úgy segítséget fogunk adni.
Önkormányzatunk nevében valamennyi Kedves Lakosunknak Kellemes Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánunk. Juhász Péter jegyző
cimbi - []
Tisztelt Képviselők! Hallják a lakosság segélykiáltásait.
Minden kedves és szeretett Édesanyának Boldog Anyák Napján kívánunk Önkormányzatunk nevében. Juhász Péter jegyző
A chatboxban adatbázis bővítése céljából a már 2. éve esedékes karbantartást eszközöltük. Az eddigi üzenetek törlésre kerültek. További kellemes beszélgetést kívánok minden kedves vendégünknek! (Természetesen sem a hozzászólásoknál sem a fórumban nem lesz szükség hasonló karbantartásokra, mivel ott témákra szedve aktuális dolgokat meg lehet tárgyalni tehát elég csak a témát deaktiválnunk ha már nincs használatban. Természetesen, kötetlen beszélgetésekre, továbbra is bátran használják a chatboxot is. Következő karbantartás ismét csak évek múlva lesz esedékes, természetesen ez függ a kihasználtságtól is.)

Élő Chat oldalunk, a következő képre kattintva érhető el!

Online TV oldalunk a következő képre kattintva érhető el!

Oldalunkon megtekinthető és letölthető PDF dokumentumok megnyitásához szükséges, a közismert Adobe Reader program, amit látogatóink az alábbi linkre kattintva letölthetnek.

Legújabb fórumüzenetek
Írta: Kiss István
Ismét van élősúlyban eladó (tápmentes) tanyasi híz[tovább ...]


Írta: Szabó József
2013. július 28-án vasárnap 18 órától a Művelődési[tovább ...]


Írta: Szabó József
Egy kedden megjelent kormányrendelet tervezet szer[tovább ...]


Írta: Szabó József
Új információ a beruházásról, kiválasztásra került[tovább ...]


Írta: Szabó József
Ismételten minden féle pletykák mende-mondák kerin[tovább ...]


Írta: Kiss István
200-220 kg körüli tápmentes, nem vastag szalonnájú[tovább ...]


Írta: Szabó József
Tisztelt Falusi!Ma, tehát 2012. szeptember 7-én ni[tovább ...]


Írta: FALUSI
Tisztel Polgármester Úr!Ez általános válasz amit m[tovább ...]


Írta: Szabó József
Falusi! A csatorna beruházáshoz szükséges befizeté[tovább ...]


Írta: Webmester
A képre kattintva elérhető a szennyvízberuházással[tovább ...]


Számláló
Ma
Összesen: 3
Egyedi: 2

Legtöbb
Összesen: 56545
Egyedi: 25905

Oldal ...
Összesen: 171623
Egyedi: 38921
Credits
Upgraded By ifj. Sapi Imre.
ifjsapiimre@monostorpalyi.hu

Copyright © 2010 www.monostorpalyi.hu - Monostorpályi Önkormányzatának weboldala. Minden jog fenntartva. Ez az oldal e107 portál rendszert használ.

Településünkről

Monostorpályi és a szomszédos Hosszúpályi eredettörténete közös tőről fakad. Írásos emlékben először 1219-ben szerepel a falu, 'Pauli de Nyr' néven, mivel Bihar megyének ezt a részét Nyírnek vagy nyíri kerületnek nevezték. A Monostorpályi név kialakulásához egy történet kapcsolódik. A hagyomány szerint, egykor ezen a helyen a Paulinus barátoknak volt itt kolostoruk. Így a kolostor rövidített latin nevéből - Monostorium Pauli - ered a falu neve.

Régészeti leletek azt bizonyítják, hogy már a neolit korban élt itt egy népcsoport. A VIII. században az avarok, a X. században pedig két honfoglaló nemzettség, az Ákos és a Borsa családok birtokolták ezt a területet. Az Ákos nem, a megye nyíri részében volt birtokos. Leszármazottaik az Álmosdi Chyre család sarjai. Ez a Chyre család alapított az akkori Pályiban, Keresztelő Szent János tiszteletére egy monostort. Később Károly Róbert király a Debreceni Dósa nádornak adományozta a földet, így 1311-től Monostorpályi a debreceni uradalomhoz tartozott.1461 után a Chyre család kihaltával, Báthori Andrásé lett a birtok. Az első adóösszeírást 1552-ben végezték. A községben ekkor 30 porta volt. A török idők végére Monostorpályi teljesen el-pusztult. Egy 1692-es leírás a faluban semmit sem talált. A törökkel vívott harcokban, községünkben esett el Balassi Ferenc tokaji vicekapitány.

Az újranépesedés a XVII. század végén kezdődött. Még be sem fejeződött az újjáépítés, amikor kitört a Rákóczi-szabadságharc. Ebből a korból egyetlen emlék maradt meg a faluban, az un. Rákóczi-árok. A falu összes okirata valószínűleg ekkor veszett el. A község viszontagságait az 1738-as pestisjárvány fokozta, ekkor 166 lakosunk vesztette életét. Az 1848-49-es szabadságharcokban a falu is részt vett. Fiait küldte a harcokba. Híressé vált katonák a következők: Thuolt István honvédhadnagy, Klubusitzky István huszár főhadnagy, Szabó Lajos altiszt, Létai Sándor, Hatvani Imre lovas katonák, Váry József főhadnagy. Thuolt István had-nagy Kossuth szárnysegédje volt, aki a szabadságharc bukása után ugyan külföldre menekült, de mihelyt rendeződött itthon a helyzet, visszatért, és Monostorpályiban telepedett le. Kastélya az emigrációban élők találkozóhelye lett. Az általános iskola névadójául őt választotta.

A kiegyezés utáni időszakban a falu életét csak a környékbeli csárdák között utazó, portyázgató betyárok zavarták néha meg. Községünknek három csárdája volt, ezek még az 1. világháború előtt lassan eltűntek.
Egy 1918-as kormány-rendelet értelmében az év végére össze kellett írni a földre jogosultakat, de a földrendelet nem javított a parasztság helyzetén. A Nagyatádi féle földreform is csak elméletben jelentett megoldást. Az kiosztott földek termeléshez túl kicsik voltak.

1923-33-as gazdasági válság Monostorpályiban is nagyban éreztette hatását. A 2. világháború előtt a községben két nagybirtokos volt: Kövesdy Imre és a Gorove család. 1944 év nyarán a faluban élő 27 zsidót összeterelték, és Nagyváradra hurcolták. Monostorpályiba 1944. október 17-én érkeztek meg az orosz csapatok. Amit meghagytak a németek, azt mind elpusztították. A Földosztó Bizottságtól Monostorpályiban 525 család kapott földterületet. 1960-ban két termelőszövetkezet is alakult: a Búzakalász, és az Alkotmány TSZ.

A községet 1982-ben közös tanácsi irányítás alá vonták Hosszúpályival.
A szétválásra 1990-ben került sor. Azóta tehát helyi irányítás van a jelenleg több, mint kétezer főt számláló faluban.

Látványosságok

A természeti látványosságok közül különösen a hat hektáros védett feketefenyves erdő érdemel említést, melynek területén értékes és ritka lágyszárú növényfajok, valamint gazdag rovarállomány is fellelhetők. A Hortobágyi Nemzeti Park minősítése alapján 300 ha természetileg védett terület is található.
A falu határában néhány éve termálvizes kútra bukkantak, erre alapozva a tervek között szerepel a gyógy-turizmus beindítása.

Néhány jellemző növény-, és állatfaj:

Növények: agár kosbor, pusztai csenkesz, borjúpázsit, kék perje, sárga nőszirom, enyves mécsvirág, fehér erdei szellőrózsa, magyar kökörcsin, stb.
Madarak: gyurgyalag, füsti és parti fecske, búbos vöcsök, bíbic, fehér gólya, szürke gém, stb.
Emlősök: róka, mezei nyúl, őz, görény, stb.
A terület rovarvilága is értékes és számottevő. Pl. termesz hangyaboly, (csíkgáti tölgyes)
A kirándulni vágyó természetet szerető ember a község északi részén megtalálja azt, amire vágyik,- a csendet, ős-természetet, ritka növény és állatvilágot.

MűemlékekA község legjellemzőbb műemlék jellegű épülete, a három építményből álló, több emeletes gabonatárolónak használt un. „tubus” magtár. Az egyedi műemlék együttest alkotó három terményszárító 1826-ban épült. A magtár épületekből kettő tubus alakú, galambdúc formájú, a harmadik fekvő, háromszintes épület. A tubus alakú magtárakba csigaköteles megoldással - lóvontatással - zsákokban juttatták fel a gabonát. Sajátos, eltolt szintű szellőzőrendszere kereszthuzat technológiájú. A gabona kivételekor az egész takarmánymennyiség megmozdul. A fekvő épületet termés-kiadásra és szárításra használták. A régi öregek futarának, lisztcserélőnek is hívták. Ezek az épületek szerves részei voltak egy uradalmi udvarnak, ahol szerfás dohányhodályok voltak még ezen kívül. Az önkormányzat 1992-ben megvásárolta az épületegyüttest és az Országos Műemléki Hivatallal közösen felújította. A tervek között szerepel egy Helytörténeti Múzeum kialakítása.

A tubus mellett megtekinthető a XVIII. századi, református templom, amely fakazettás mennyezetével ritka építészeti különlegesség. Kertjében ritka fafajták is megtalálhatók. A jelenlegi templom a régi Pál rendi apátok XII. századi, kéttornyú temploma helyén épült. Az ásatások folyamán megtalálták a régi templom maradványait.A Bethlen u. 2. sz. alatti lakóház /tájház/ mint a régi építészet emléke szintén védett. Az épületben találhatók a falusi életet bemutató használati tárgyak.


.

BELÉPÉS A FÓRUM FŐOLDALÁRA
Monostorpályi Fórum
  Téma Beküldő Megtekintések Válaszok Utolsó üzenet
Kiemelt Téma Helyi termékek (Monostorpályi Fórum) Kiss István 9911 2 Kiss István
cs okt 03 2013, 07:11 
Kiemelt Téma Ötletek (Monostorpályi Fórum) Kiss István 5929 12 Szabó József
v jún 24 2012, 11:10 
Kiemelt Téma Weboldal fejlesztése (Monostorpályi Fórum) Webmester 3955 11 Webmester
v dec 04 2011, 10:57 
Kiemelt Téma Szennyvíz beruházás (Monostorpályi Fórum) Szabó József 16338 48 Szabó József
szo júl 20 2013, 08:04 
Kiemelt Téma Érdeklődés, kérdés a Polgármesterhez (Monostorpályi Fórum) Szabó József 5127 14 Szabó József
cs aug 04 2011, 03:51 
Kiemelt Téma ONLINE TV TÁRSALGÓ (Monostorpályi Fórum) Webmester 2259 0 -
 
Kiemelt Téma Monostorpályi Online Társalgó (Monostorpályi Fórum) Webmester 3246 3 Szabó József
cs febr 17 2011, 08:06 
Témák: 7 | Válaszok: 90 | Megtekintések: 46820
Munkalehetőség


2014.április 23.-án /szerdán/ 13 órakor a Debreceni Toborzó Iroda (Katonai Igazgatási Központ Toborzó Iroda (Nagysándor József Laktanya Debrecen, Péterfia út 58/a.-64) alatt B-C-D-E kategóriás gépjármű vezetői engedéllyel rendelkező ügyfeleinknek tájékoztatót tart.

Honvéd ("C" kategóriás sofőr (Szerződéses katona))


Azonosítók: XX000L32 - 3208719 (0901)

Munkavégzés helye:
4026 Debrecen Péterfia utca 58/a

Foglalkoztató neve:
MH HADKIEGÉSZÍTŐ PARANCSNOKSÁG ÉS KÖZPONTI
NYILVÁNTARTÓ PARANCSNOKSÁG


Állásegyeztetés helye, ideje: 2014.04.23, 13:00
Foglalkoztatónál: 4026 Debrecen, Péterfia utca 58/a

Iskolai végzettség:általános iskola; szakiskola; szakmunkásképző; gimnázium;
szakközépiskola


Szakképzettség:Nem szükséges

FEOR: 0310 01

Munkarend: állandó délelőtti műszak

Várható br. bér (Ft/hó): 106 000 -

Érvényes: 2014.03.18-2014.05.16

Felelős ügyintéző: Nagy SzabolcsHonvéd ("D" kategóriás sofőr (szerződéses katona))

Azonosítók: XX000L32 - 3208711 (0901)

Munkavégzés helye:4026 Debrecen Péterfia utca 58/a

Foglalkoztató neve:
MH HADKIEGÉSZÍTŐ PARANCSNOKSÁG ÉS KÖZPONTI
NYILVÁNTARTÓ PARANCSNOKSÁG


Állásegyeztetés helye, ideje: 2014.04.23, 13:00
Foglalkoztatónál: 4026 Debrecen, Péterfia utca 58/a

Iskolai végzettség:általános iskola; szakiskola; szakmunkásképző; gimnázium;
szakközépiskola


Szakképzettség:Nem szükséges[/b]

Munkarend: állandó délelőtti műszak

Várható br. bér (Ft/hó): 106 000 -

Érvényes: 2014.03.18-2014.05.16

Felelős ügyintéző: Nagy SzabolcsHonvéd (szerződéses katona)

Azonosítók: XX000L32 - 3206654 (0901)

Munkavégzés helye:4026 Debrecen Péterfia utca 58/a

Foglalkoztató neve:
MH HADKIEGÉSZÍTŐ PARANCSNOKSÁG ÉS KÖZPONTI
NYILVÁNTARTÓ PARANCSNOKSÁG


Állásegyeztetés helye: Foglalkoztatónál: 4026 Debrecen, Péterfia utca 58/a

Iskolai végzettség:általános iskola

Szakképzettség:Nem szükséges

Munkarend: állandó délelőtti műszak

Várható br. bér (Ft/hó): 106 000 -

Érvényes: 2014.03.13-2014.05.11

Felelős ügyintéző: Nagy József István

Tűzgyújtási tilalom feloldása


Tűzgyújtási tilalom visszavonása tárgyában meghoztam a következő

HATÁROZAT-ot


A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága Szabolcs-Szatmár-Bereq megye, valamint Haidú-Bihar megye illetékességi területén fekvő erdőkre és fásításokra, valamint az erdőterületek illetve fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre, átmeneti időre 2014. március 12. napjától a HBG/01/04586-2/2014. üqyiratszámon. valamint 2014. március 21. napjától HBG/01/04586-4/2014. ügyiratszámon elrendelt általános tűzgyújtási tilalmat feloldom.

Felhívom a figyelmet, hogy a fokozott tűzveszély elmúltával az erdőben tüzet gyújtani csak a kijelölt és kiépített tüzrakó helyen, szélcsendes időben szabad. Erdőgazdálkodási tevékenység során a vágástéren visszahagyott faanyag égetése az erdőgazdálkodó által kijelölt helyen végezhető, olyan módon, hogy a tűz az erdőt és környezetét nem veszélyezteti.

A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, távozás után pedig minden esetben gondoskodni kell az eloltásáról.

Felhívom továbbá a telektulajdonosok figyelmét, hogy az avar és gyomégetésnél fokozott figyelemmel járjanak el, mert a gyorsan haladó tűz könnyen elérheti az erdőt, vagy a lakott területeket.

Jelen határozatom a 2004. évi CXL. törvény 101. § (5) bekezdése értelmében fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtandó.

Ezen határozat ellen a közléstől számított 15 napon belül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz címzett, de a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóságához benyújtandó fellebbezéssel lehet élni.
A fellebbezés halasztó hatályú és igazgatási szolgáltatási díj köteles. A fellebbezési eljárás díja 10.000 Ft, amely a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 10032000-00289782 számú számlájára történő átutalással, illetve a fizetési számlára történő készpénzbefizetéssel is teljesíthető (banki készpénzbefizetés, belföldi postautalvány). A megbízás közlemény rovatában fel kell tüntetni az "ERDÉSZETI IG.” azonosító jelzést, és az ügyiratszámot. A fellebbezéshez csatolni kell az átutalás bizonylatát vagy a készpénzbefizetés eredeti igazolószelvényét.


Indokolás

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 21-13/2014/TÜ. ügyiratszámú megkeresésében javaslatot tett a megyét érintően a tűzgyújtási tilalom feloldására.

A szabadtéri tüzekkel kapcsolatos vonulások csökkenése, az erdők és környezetükben keletkezett tüzek alacsony száma következtében, valamint az erdő- és vegetációtűz kialakulását és terjedését befolyásoló környezeti tényezők változása miatt, indokolt az elrendelt tűzgyújtási tilalom feloldása, Hajdú-Bihar megye területén is.

A fentiek miatt a HBMKH Erdészeti Igazgatóság HBG/01/04586-2/2014. ügyiratszámú. valamint HBG/01/04586-4/2014. üqyiratszámú határozatában elrendelt tűzgyújtási tilalmát feloldom a Haidú- Bihar Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóság: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Hajdú-Bihar megye illetékességi területére vonatkozóan.

A fentiek által indokolt tűzgyújtási tilalom visszavonása az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény 67. § (2) bekezdésén alapul.

Határozatom a fővárosi és megyei kormányhivatalok mezőgazdasági szerveinek kijelöléséről szóló 328/2010. (XII.27.) Korm. Rendelet (továbbiakban: Rend) 12. § (1) bekezdésében biztosított hatáskörömben eljárva, a fentiekben említett jogszabályhelyeken túl a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Két.) 71. § (1) és 72.§ (1) bekezdései szerint hoztam meg és a 98-99. § -ai alapján biztosítottam a fellebbezési jogot.

A fellebbezés halasztó hatályát a Két. 101. § (1) bekezdés szerint, a Két. 101. § (5) a) pontjára tekintettel - súlyos kárral fenyegető helyzet megelőzése miatt - zártam ki.

A fellebbezés díjtételét az erdészeti hatósági eljárásban fizetendő szolgáltatási díjakról szóló 63/2012 (VII.2.) VM rendelet 1. melléklete szerint adtam meg.Debrecen, 2014. április 04.


Gábor Edit
igazgatóTájékoztatás okmányiroda vasárnapi zárva tartásáról
Tisztelt Ügyfeleink!Tájékoztatjuk, Önöket, hogy a közigazgatási és igazságügyi miniszter
a Nemzeti Választási Iroda elnökének megkeresése alapján úgy döntött, hogy

2014. április 6-án (vasárnap),

azaz az országgyűlési választás napján,
az okmányirodák nem tartanak nyitva.2014. április 4-én (pénteken) 18.00 óráig,
2014. április 5-én (szombaton) 8.00–12.00 óráig


azonban az ügyfélfogadás biztosított

kizárólag a választási jog gyakorlásával összefüggő
ügytípusok vonatkozásában.


Kérjük, hogy további információért forduljanak az okmányiroda
munkatársaihoz, akik készséggel állnak az Önök rendelkezésére!


.......................................................................Derecske, 2014. április 4
.


............................................... Iklódiné Szilágyi Katalin

............................................... hivatalvezető


Egészségügyi Világnap


SAJTÓKÖZLEMÉNY
Egészségügyi világnap
Április 07.Az egészségügyi világnapot minden év április 7-én ünneplik világszerte. A dátum nem véletlen, hiszen 1948-ban ezen a napon alakult meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Minden évben kiválasztanak egy kiemelt közegészségügyi problémát, amire globálisan, kampányszerűen hívják fel a figyelmet. Az Egészségügyi Világnap 2014-es témája a vektorok által terjesztett betegségek.

A vektorok - mint például a szúnyogok, bogarak, kullancsok, tetvek, bolhák, rágcsálók - olyan élőlények, amelyek képesek átvinni a kórokozókat és parazitákat a fertőzött személyről (vagy állatról) egy másikra, súlyos betegségeket okozva ezzel az emberi populációban.
A fertőződés általában vérszívással, a vektor székletéből a kórokozó bőrbe vakarásával, illetve a nyálkahártyán vagy a szem kötőhártyáján keresztül jut a szervezetbe.
A vektorok okozta megbetegedések általában a trópusi és szubtrópusi régiókban jelentkeznek, ahol sokszor gondot okoz a biztonságos ivóvízhez és a megfelelő higiéniai feltételekhez való hozzáférés, viszont hazánkat sem kerülik el ezek a betegségek.
A legismertebb ilyen vektor által terjesztett betegség a kullancs által terjesztett Lyme-kór. Ismert lehet még a szúnyog által terjesztett malária is, bár hazánkban szerencsére utóbbi nem jellemző.


Vektorok által terjesztett betegségek megelőzése:

 • kullancs- és szúnyogriasztó szerek használata

 • zárt öltözék, zárt cipő

 • a kirándulások után minden testrészre kiterjedő vizsgálat (hajlatok, lábujjközök)

 • a vektor rövid időn belüli eltávolítása bőrünkből

 • irtószerek és csapdák használata

 • bizonyos betegségek ellen védőoltás áll rendelkezésre
Védekezzünk a vektorok által terjesztett betegségek ellen, hogy a kirándulások és utazások öröme is teljes lehessen!
Ajánlott link: http://www.who.int/en/


Dr. Galgóczi Ágnes
járási tisztifőorvos
TÁMOP 1.1.2 tanfolyamok 2014.
Tájékoztatás okmányirodai rendkívüli ügyfélfogadási rendről
Tisztelt Ügyfeleink!Tájékoztatjuk, Önöket, hogy az általános ügyfélfogadási időn kívül


2014. 04. 04-én (pénteken) 13.00 - 18.00 óráig,
2014. 04. 05-én (szombaton) 8.00 - 12.00 óráig,
2014. 04. 06-án (vasárnap) 8.00- 19.00 óráig


az országgyűlési választásokon való részvétel lehetőségének biztosítása érdekében


 • állandó, illetve ideiglenes személyazonosító igazolvány,

 • útlevél,

 • kártya formátumú vezetői engedély kiadására,

 • valamint a személyazonosító igazolvány (kizárólag abban az esetben, ha ideiglenes személyazonosító igazolvány kerül kiadásra) és

 • lakcímet igazoló hatósági igazolvány pótlására van lehetőség a Derecskei Járási Hivatal Derecskei (4130 Derecske, Rákóczi út 10.) és a Létavértesi (4281 Létavértes, Kossuth u. 4) Okmányirodájában.


A választói jog gyakorlásával összefüggő ügytípusok vonatkozásában fizetendő illeték csekken történő befizetése pénteken 16.00 óráig biztosított a helyi postahivatalokban (4130 Derecske, Köztársaság út 79. és 4281 Létavértes, Nagyváradi utca 1.), pénteken 16.00 – 18.00 óra között, valamint szombaton és vasárnap a legközelebbi, nyitva tartó, debreceni postahivatalban lesz lehetőség.


Az illeték bankkártyával történő kifizetésére a rendkívüli ügyfélfogadás teljes időszakában lehetőség van az Okmányirodákban.


Kérjük, további információért forduljanak az okmányirodák munkatársaihoz, akik készséggel állnak az Önök rendelkezésére!Derecske, 2014. március 27.


Iklódiné Szilágyi Katalin
hivatalvezető
Tavaszi rendezvény 2014Tűzgyújtási tilalom elrendelése erdőterületeken


HATÁROZATA Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága Hajdú-Bihar megye illetékességi területén lévő erdőkben és fásításokban, valamint az erdőterületek és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre átmeneti időre - jelen határozat közzétételének időpontjától - 2014. március 21. naptól

általános tűzgyújtási tilalmat rendelek el.


Jelen határozatom a 2004. évi CXL. törvény 101 § (5) bekezdése értelmében fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtandó.

A fenti időponttól kezdődően tilos a tűzgyújtás a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút- és vasút menti fásításokban, beleértve a parlag és gazégetést is.

Felhívom a közúton és vasúton utazókat, az erdőben kirándulókat, a mezőgazdasági területeken dolgozókat, hogy égő cigarettacsikket és dohányneműt ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el.

Aki a tűzgyújtási tilalomra vonatkozó rendelkezéseket megszegi, szabálysértést követ el.

A tilalom feloldásra a fokozott tűzveszély elmúlásával, későbbi időpontban intézkedem.

Ezen határozat ellen a közléstől számított 15 napon belül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz címzett, de a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóság benyújtandó fellebbezéssel lehet élni.
A fellebbezés halasztó hatállyal nem bír és igazgatási szolgáltatási díj köteles. A fellebbezési eljárás díj, amelyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Magyar Államkincstár által vezetett 10032000-00289782-00000000 számú számlájára történő átutalással, vagy készpénzbefizetéssel kell teljesíteni (banki készpénzbefizetés, belföldi postautalvány). A díj befizetését igazoló bizonylatot a jogorvoslati kérelemhez csatolni kell. A megbízás közlemény rovatában fel kell tüntetni az eljárás 63/2012 (VII.2) VM rendelet 1. melléklete szerinti megnevezését (15.6.2.1. Határozat ellen kezdeményezett másodfokú eljárás) és az ügyfél adószámát és adóazonosító jelét.


Indoklás


A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 105-1/2014/HAT ügyiratszámú megkeresésében javasolta Hajdú-Bihar megye erdőterületein, fásításaiban, valamit az erdő és fásítások kétszáz méteres körzetében a tűzgyújtási tilalom elrendelését. Javaslatában az utóbbi időben ugrásszerűen megnövekedett szabadtéri - ezen belül erdőtüzek - esetszámáról tájékoztatott. A hirtelen nappali felmelegedés és csapadékmentes, száraz időjárás miatt a megye erdőterületein és annak környezetében - különösen a parlag- és legelő területekkel határos erdőkben - fokozott tűzveszély alakult ki.

Az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók, a közúton és vasúton utazók által eldobott égő cigarettacsikk és dohánynemű fokozott tűzveszéllyel jár, mivel a kiszáradt lágyszárú növényzet és erdei avar a jelenlegi időjárási körülmények között rendkívül gyúlékony és erdei vagy mezőgazdasági területeken közvetlen tűzeset forrása lehet.

Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény 67. § (2) bekezdése alapján fokozott tűzveszély esetén a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság javaslatára az erdészeti hatóság is rendelhet el tűzgyújtási tilalmat.

Fentiekre tekintettel a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága Hajdú-Bihar megyei illetékességi területre tűzgyújtási tilalmat rendeltem el.

A tűzgyújtási tilalom elrendelése súlyos kárral fenyegető helyzetet, illetve a tűz káros következményeinek megelőzését szolgálja.

.............................Gábor Edit
.............................igazgató


Felhívás csontritkulás és memória szűrésre


FELHÍVÁSFelhívjuk Tisztelt Lakosság figyelmét, hogy Intézményünkben az alábbi szűrésekre kerül sor:

 • csontritkulás szűrés

.........- 2014. március 28-án (péntek) 8:00-16:00 óra között és

.........- 2014. március 29-én (szombat) 9:00-13:00 óra között

 • memória szűrés

.........- 2014. március 29-én (szombat) 9:00-13:00 óra között.

A csontritkulás szűrésen az alábbi személyek vehetnek részt:
 • nők esetében: 55 év feletti, több mint 1 éve nem vett részt csontritkulás szűrésen

 • férfiak esetében: 65 év feletti, több mint 1 éve nem vett részt csontritkulás szűrésen


Amennyiben szeretnének részt venni valamely szűrésen, kérjük Önöket, hogy ezen szándékukat (időpont kérése) legkésőbb 2014. március 21-ig az 52/592-592 telefonszámon vagy a letamed@letamed.hu e-mail címen jelezni szíveskedjenek.


.....Tisztelettel:

.....................................Simonné Varga Csilla
.....................................cégvezető
.....................................intézeti vezető főnővér

Tájékoztatás várható gyapjaslepke (Lymantria Dispar L) károsításról


TÁJÉKOZTATÁSA Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Erdészeti Igazgatósága és az Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI) által működtetett Országos Erdőkár Nyilvántartó Rendszer (OENyR) 2014. évre fokozódó gyapjaslepke (Lymantria dispar) károsítást, illetve károsításveszélyt regisztrált a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóság illetékességi területén, mely három megyét fed le: Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok megye.
A súlyosabban fertőzött erdőterületek kb. 4000 ha - az alábbi települések községhatáraiban vannak:


Beregdaróc
Csaholc
Csegöld
Csengersima
Darnó
Fehérgyarmat
Folyás
Fülesd
Hajdúböszörmény
Jánkmajtis
Kisar
Kisnamény
Kisszekeres
Kömörő
Nábrád
Nemesborzova
Nyírkarász
Szatmárcseke
Tarpa
Tarpa
Túristvándi
Túrricse
Zsáka

A fentieken kívül a három megye valamennyi települése kisebb-nagyobb mértékben érintett a fertőzéssel.

Az előzetes felmérések alapján az igen fertőzött területeken a petecsomók száma igen magas, amiből esetlegesen arra lehet következtetni, hogy a majdan kikelő lárvák nem csak az erdőterületeken, hanem mezőgazdasági területeken, így a kultúrnövényeken, házikertekben, díszfákon, gyümölcsfákon, szőlőn is károsíthatnak majd.

Ezen túlmenően a hernyóinak szőre érzékeny bőrűeken viszketést és bőrpírt, elvétve hólyagokat okozhat.

Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény 57. § alapján az erdőgazdálkodó – ennek hiányában a tulajdonos vagy jogszerű használó - köteles többek között az erdő egészségi állapotát figyelemmel kísérni, és az erdőt veszélyeztető káros hatások kártételének megelőzéséhez és az ellenük való védekezéshez szükséges intézkedéseket megtenni.


A gyapjaslepke 8-10 évente ismétlődő gradációja komoly megterhelést jelent erdeinknek. A lepke hernyója tápnövény szempontjából nem válogatós, a Magyarországon előforduló legtöbb fa- és cserjefaj lombozatát képes elfogyasztani. Erdeinkben, június-július hónapokban akár teljes lombvesztést is okozhat. Legutóbbi jelentős károsítása a 2004-2006-os években volt. 2005-ben a magyar erdők mintegy 11%-át (212.000 ha) érintette. Helikopteres vegyszeres védekezésre több tízezer hektáron, elsősorban lakott területekhez közeli erdőállományokban volt szükség.

A tavalyi év folyamán szintén erőteljes volt a fertőzöttség, azonban az időjárási körülmények, valamint a petecsomók parazitáltságának köszönhetően nagyobb mérvű “pusztítás” nem következett be.

Évente 1 nemzedéke fejlődik. A lárvák április végén kelnek ki, amely 3 - 4 héten keresztül is eltarthat. Tömegével kezdődik a kivándorlásuk az erdőből, a szomszédos táblákba, kertekbe. Ezt elősegítik a lárvaszőrök végén lévő levegővel telt gömböcskék, valamint a lárva által kibocsátott repítőháló. A kis hernyó először “hámozgat”, majd lyuggató, karélyozó rágással károsít.

A gyapjaslepke, hím és nőstény imágója között nagy különbségek vannak. A hím kisebb és sötétebb, mint a nőstény. Testének hossza 18 - 22 mm. Alapszíne szürkésbarna, 4-5 elmosódó harántvonallal tarkítva. A nőstény 30 - 40mm testhosszú, színe fehér, vagy piszkosfehér, rajta 3 - 4 harántvonallal. A pete a fa törzsén, vagy a vastagabb ágak törzsén csomókban látható, rajtuk gyapjúszerű bevonattal. Egy fatörzsön 5 - 50 db petecsomót is láthatunk. A lárva keléskor 0,5 cm, majd kifejlődve eléri az 50- 60 mm - es hosszúságot. Alapszíne barnásszürke, vagy sárgásbarna, a hátán két sorban elhelyezkedő pontsor látható. Ezek közül az első 4 pár kék, a hátsó 6 pár piros. Változatos színárnyalatuk alapján könnyen hihetnénk, hogy két különböző fajhoz tartoznak. Testét hosszú szőrök fedik. A bábja feketésbarna fedett báb.

Védekezés:

A petecsomók eltávolítása és megsemmisítése

Mezőgazdasági területeken, önkormányzati közterületeken, parkokban, útmenti fasorokban, valamint üdülőövezetekben, kertekben a védekezés a petecsomók tél végi, tavasz eleji eltávolításával és megsemmisítésével is megoldható, a petecsomókat le kell kaparni (pl. kefével) a fák kérgéről. Azonban a nagyobb kiterjedésű erdőkben ez a megoldás nem alkalmazható, hiszen óriási élő munkával jár, így rendkívül költséges. Másrészt a törzs, illetve a korona magasabb részein lévő petecsomók tömege nem érhető el, márpedig ezekből még éppen elég hernyó kelhet ki a kár bekövetkeztéhez.

Növényvédőszeres védekezés:

A hernyók ellen környezetkímélő készítményekkel (kitinszintézist gátló anyagokkal vagy a Bacillus thuringiensis spóráival) eredményesen lehet védekezni. Erdőkben elsősorban a legoptimálisabb (amikor a legtöbb hernyó a lombkoronaszintbe feljutva táplálkozik) időben történő helikopteres védekezés, kisebb területű parkokban, kertekben, lakott településeken pedig a földi permetezés lehet eredményes.

Várható, hogy védekezés után 5 - 6 nappal látható lárvapusztulás indult meg. A fiatal 2 cm - es hernyók szinte azonnal elpusztulnak, míg a fejlettebb hernyók pusztulásához hosszabb időre van szükség a növényvédőszer hatásához.

Felhívom a figyelmet arra, hogy a légi védekezés minden esetben engedélyezéshez kötött tevékenység, melyet a területileg illetékes Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatóságához kell benyújtani. A védett és Natura2000 területeken a területileg illetékes Környzetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség az engedélyező hatóság.

Egyéb növényvédőszeres védekezési eljárások esetén a felhasználandó növényvédőszerek használata során be kell tartani a növényvédőszer engedély okitratában foglaltakat, valamint a védett és Natura2000 területeken a területileg illetékes Környzetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség az engedélye szükséges.


A jelenleg várható károsítás mértéke azonban számos tényezőtől függ: ezek pl. a téli, illetve tavaszi időjárás; a hernyók parazitáltsága és vándorlási képessége. Az esetlegesen a tömegszaporodás során kialakuló táplálékihiány is az állományuk összeomlásához vezethet.

Azonban mivel a természeti tényezők kiszámíthatatlanok és a kikelő a hernyók akár több tíz km-es távolságba is el tudnak jutni röpítő selyemszálaik segítségével, megvan a veszélye a fertőzés jelentős kiterjedésének.

A gyapjaslepkéről további információ olvasható a 2009-ben megjelent „Erdővédelmi Mérő- és Megfigyelő Rendszer, 1988-2008” című kiadványban, ami az alábbi linken érhető el:

http://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/erdeszeti_igazgatosag/erdeszet_szakteruletek/monitoring/EMMRE_20_eve/EMMRE_kiadvany_20eves.htmlDebrecen, 2014. március 13.

Gábor Edit
igazgató
Nemdohányzók védelme
Bővebb tájékoztató: Dohányzás visszaszorítása


....................................................
....................................................
....................................................
....................................................
Védőnők tájékoztatása EMMI tájékoztatókkal kapcsolatban


Hivatkozva a területi védőnői ellátásról szóló 49/2004. (V.21.) ESzCsM rendelet 3. § ge szakaszában, a magzati élet védelméről szóló 1992. évi LXXIX. törvény 9.§- ban valamint az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa (OBH 1609/2002) ajánlásában foglaltakra, a védőnők tájékoztatási kötelezettségének megfelelő teljesítése érdekében, az alábbi kiadványok a védőnők rendelkezésére állnak nyomtatott és/vagy elektronikus formában:


 • Tájékoztató a gyermekek után járó ellátásokról (2014)
..........(Letöltés)

 • Tájékoztató a szociális ellátásokról (2014)
..........(Letöltés)

 • Tájékoztató fogyatékossághoz és egészségkárosodáshoz kötődő ellátásokról és szolgáltatásokról (2014)
..........(Letöltés)

 • Szociális ellátások (táblázatos összefoglaló (2014)
..........(Letöltés)Debrecen, 2014. március 11.
Dr. Galgóczi Ágnes

járási tisztifőorvos


Szabadtéri tüzek
LAKOSSÁGI FELHÍVÁS

a szabadtéri tüzek megelőzésére!Fontos és közös érdekünk a szabadtéri tüzek megelőzése! Ennek érdekében nagy figyelmet kell fordítani a szabadtéri területek éghető anyagtól, száraz fűtől mentesen tartására.
Mulasztás esetén a jogszabályváltozásból következően súlyos szankciókra lehet számítani.


A 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet 1. melléklet 42. pontja szerint amennyiben a tulajdonos a termőföld védelméről szóló törvényben előírt hasznosítási, vagy mellékhasznosítási kötelezettség elmulasztásával a tűzesetek megelőzéséről nem gondoskodik, 60.000 – 200.000 Ft közötti tűzvédelmi bírság szabható ki.


A Debrecen Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársai fokozottan ellenőrzik a jogszabály betartását, és amennyiben szabálytalansággal (elhanyagolt területtel) találkoznak, élni fognak a bírságolás eszközével. Csakúgy, mint a bekövetkezett avartüzek esetében, függetlenül a keletkezés okától, minden esetben vizsgálat tárgyát fogja képezni az érintett földtulajdonosok felelőssége is.


Előzzük meg a szabadtéri tüzeket!


Debrecen, 2014. március 10.Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Debrecen Katasztrófavédelmi Kirendeltség[

Víz Világnapja 2014


2014. március 19-én 14.30 órától

a Monostorpályi Thuolt István

Általános Iskolában


a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai előadást tartanak,

melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk!


...........................................................................................Pele Klub
Haszonbérlet, adás-vétel kifüggesztés


Az új földforgalmi törvényen és a végrehajtási rendeletein alapuló önkormányzati feladatok az előhaszonbérleti jog gyakorlásával összefüggésben


I. Alkalmazandó joganyag:
 • A mező és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény,

 • A mező és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló 2013. évi CCXII. törvény,

 • Az elővásárlási és előhaszonbérleti jog gyakorlása érdekében az adásvételi és a haszonbérleti szerződés hirdetményi úton történő közlésére vonatkozó eljárási szabályokról szóló 474/2013. (XII. 12.) Korm. rendelet (továbbiakban: Kormányrendelet).A Kormányrendelet 2013. december 15-én lépett hatályba.

Hatálya kiterjed:
 • A 2013. december 15.-ét követően közzétett haszonbérleti szerződésekre,

 • A 2014. március 1-jén vagy azt követően közölt adásvételi szerződésekre. (2014. február 28.-ig közzétett adásvételi szerződések esetén a 16/2002 (II.18.) Korm. rendelet az irányadó.)


II. A Kormányrendelet alkalmazandó szabályai:

 • Kifüggesztés céljából a haszonbérleti szerződést (haszonbérleti ajánlatot) a haszonbérbe adó küldi meg az ingatlan fekvése szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjének.

 • Csatolni kell a Kormányrendelet 2. számú mellékletében meghatározott közzétételi kérelmet. (Közzétételi közleményt is csatolni kell abban az esetben, ha osztatlan közös tulajdonra vonatkozó haszonbérleti szerződést tulajdonostársanként külön okiratba foglalták.)

 • Csatolni kell a haszonbérleti szerződés (ajánlat) 3 eredeti példányát.


III. A jegyző a kifüggesztési eljárás során érdemben az alábbiakat vizsgálja:
 • A közzétételi kérelem és osztatlan közös tulajdon esetén a közzétételi közlemény hiánytalan kitöltését,

 • Megfelelő példányszámban került-e becsatolásra a haszonbérleti szerződés,

 • Arra jogosult nyújtotta be. (haszonbérbe adó)Hiányosság esetén a jegyző öt napos határidővel hiánypótlási felhívást ad ki:

 • A közzétételi kérelem hiányosságának pótlására (ez kiterjed a közzétételi közleményre is)

 • Megfelelő példányszámban került-e becsatolásra a haszonbérleti szerződés.


IV. Jogkövetkezmény
A jegyző megtagadja a közzétételi kérelem teljesítését, ha:
 • A hiánypótlási felhívás nem vezetett eredményre,

 • A közzétételi kérelem nem az arra jogosulttól származik.


V. Eljárásrend
 • A jegyző a benyújtott közzétételi kérelem alapján, annak beérkezését követő 15 napon belül a benyújtott eredeti haszonbérleti szerződések közül a szerződések egyikén felismerhetetlenné teszi a természetes személyi azonosító adatokat és ezt a szerződéspéldányt függeszti ki.

 • A kifüggesztett szerződéspéldánynak tartalmaznia kell a szerződő felek nevét, lakcímét értesítési címét és állampolgárságát.

 • A kifüggesztett szerződéspéldányra rávezeti a kifüggesztés időpontját, az előhaszonbérleti jogosult jognyilatkozatának megtételére nyitva álló 15 napos határidő utolsó napját, és azt a figyelemfelhívást, hogy e határidő jogvesztő.

 • A kifüggesztett szerződéspéldány hirdetőtábláról történő levétele a 15 napos határidő utolsó napját követő legközelebbi munkanap.

 • Osztatlan közös tulajdonra vonatkozó haszonbérleti szerződés esetén a szerződés helyett a közzétételi közleményt kell kifüggeszteni.


Átmeneti szabály
2013. december 15. és 2014. április 30. között közzétett haszonbérleti szerződéseket iratjegyzékkel és az előhaszonbérleti jogosultak jognyilatkozataival elegendő a haszonbérbe adónak megküldeni.

Az iratjegyzék tartalmi elemei:


...a.)Természetes személy esetén :
.......1. Természetes személyazonosító adatai
.......2. Lakcíme

...b.)Gazdálkodó szervezet esetén:
.......1. Megnevezése
.......2. Székhelye
.......3. Képviseletében eljáró személy családi és utóneve, képviselői minősége és lakcíme
.......4. A jognyilatkozat benyújtásának időpontja

Ha nem került elfogadó jognyilatkozat benyújtásra, az iratjegyzékben ennek tényét kell rögzíteni.

Oldal:  [1] 2 3 ... 11 12 13
I don't like using 100% on a table cell when I have a pixel width defined in the other cell so rather than defining the 100% I just hide a large div at the bottom to push out the edge. I don't like using 100% on a table cell when I have a pixel width defined in the other cell so rather than defining the 100% I just hide a large div at the bottom to push out the edge.
Főmenü
Nincs közelgõ esemény
Monostorpályi
Képviselő-testület
Természetvédelem

Képek a galériából


Legújabb hozzászólások
[Naplóbejegyzések] 2013. január 04.
Beküldte Szabó József
Szia Cimbi!Leginkább egészség károsító hatása miat [tovább ...]

[Naplóbejegyzések] 2013. január 04.
Beküldte cimbi
Az ivóvíz arzén mentesítésére miért van szükség? N [tovább ...]

[Hírek] SAJTÓKÖZLEMÉNY A TÜDŐSZŰRÉS FONTOSSÁGÁRÓL
Beküldte Szabó József
Kedves Viktória! Egyelőre nem tudom megmondani mik [tovább ...]

[Hírek] SAJTÓKÖZLEMÉNY A TÜDŐSZŰRÉS FONTOSSÁGÁRÓL
Beküldte k.viktoria
Érdeklődni szeretnék hogy mikor jön a tüdőszűrő bu [tovább ...]

[Tartalom] Szennyvízberuházással kapcsolatban felmerült gyakran ismételt Kérdések és Válaszok a jelenl
Beküldte Juhász Péter
Kedves Ádám!Köszönöm.

[Tartalom] Szennyvízberuházással kapcsolatban felmerült gyakran ismételt Kérdések és Válaszok a jelenl
Beküldte crocodilehunter
"úgy ezt jelenteni fogom a munkáltatójának." Tessé [tovább ...]

[Tartalom] Szennyvízberuházással kapcsolatban felmerült gyakran ismételt Kérdések és Válaszok a jelenl
Beküldte Juhász Péter
Kedves Lajos!Írta ezt nekem: "Nem kioktatásra van, [tovább ...]

[Tartalom] Szennyvízberuházással kapcsolatban felmerült gyakran ismételt Kérdések és Válaszok a jelenl
Beküldte cimbi
Tisztelt Polgármester Úr !Utálom a politikát mert [tovább ...]

[Tartalom] Szennyvízberuházással kapcsolatban felmerült gyakran ismételt Kérdések és Válaszok a jelenl
Beküldte Szabó József
Uraim! Kérek mindenkit a beruházásról írjon, ne eg [tovább ...]

[Tartalom] Szennyvízberuházással kapcsolatban felmerült gyakran ismételt Kérdések és Válaszok a jelenl
Beküldte Juhász Péter
Kedves Lakosok!Kedves Cimbi és Lajos! Önöknek is m [tovább ...]