Monostorpályi Online


Belépés

Felhasználónév:

Jelszó:Emlékezz rám

[ Regisztráció ]
[ Elfelejtett jelszó ]


Chat Box
Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztrálj

Kedves mindenki! A honlapon elég sok téves információ áll a falu természetvédelmi értékeit illetően. Keressenek meg és kijavítom szívesen.
Kedves Lakosok! A gyermekétkeztetés továbbra is TÉRÍTÉSMENTES, azaz ingyenesen igénybe vehető. Az ide vonatkozó 2014.09.15. napi rendelet-módosítás csupán a bölcsődések vonatkozásában teszi bele a REGGELI szót a rendelet Mellékletébe, de attól nekik is és minden óvodásnak, bölcsődésnek, iskolásnak INGYENES az étkezés. Juhász Péter jegyző (2014.09.13.) Ui.: Ezt a félreértések elkerülése végett írtam.
Az előző két üzenet együtt kezelendő. Mai=2014.09.08. Juhász Péter HVI vezetője
Tájékoztatok mindenkit, hogy a mai HVB 17:00 órai utáni ülés (sorsolásról) a Monostorpályi Polgármesteri Hivatalban (4275 Monostorpályi, Bajcsy Zs. utca 1.) lesz. Juhász Péter HVI vezetője
Tájékoztatok mindenkit, hogy a helyi választási bizottság a jelöltek szavazólapon történő sorrendjéről 2014.09.08.-án 17:00 óra után dönt. Az ülés nyilvános. Juhász Péter HVI vezetője
Kedves Cimbi! Mióta feljelentették az önkormányzatot „jóakarók” evégett is többek között, azóta fokozottan ügyelünk a határidők betartásában. Köszönöm jelzését, hogy szólt. Köszönettel és Tisztelettel: Juhász Péter jegyző
cimbi - []
Szép napot mindenkinek. Érdeklődni szeretnék a jegyzőkönyveket mikor lehet látni ?
Monostorpályi Község Önkormányzata nevében Boldog Nőnapot kívánok valamennyi kedves Hölgy lakosainknak. Juhász Péter jegyző
A tavaszi lomtalanítás időpontja: 2014.03.18.
Kedves Lajos! Én 20.000 Ft-ot fizettem be az önkormányzatnak a traktor használatáért, ami tegnap (csütörtök) állt rendelkezésemre reggel 8 órától, 13 óráig, két fuvar fa szállításával. Tudomásom szerint 7.000 Ft/kanyar a faluban a többi fuvarozó által a fa elszállítása az erdőről, viszont én 10.000 Ft/kanyart számoltam, ezért a 20.000 Ft. Számoltam ugyanis azzal, hogy nem kerülöm el a figyelmét! Az emberek, akik segítettek nekem, azok a tegnapi és tegnapelőtti nap szabadságon voltak, a napszámukat én fizettem ki nekik. Nincs kiváltságról szó egyébként, amennyiben a lakosság részéről jelzés érkezik, úgy segítséget fogunk adni.
Önkormányzatunk nevében valamennyi Kedves Lakosunknak Kellemes Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánunk. Juhász Péter jegyző
cimbi - []
Tisztelt Képviselők! Hallják a lakosság segélykiáltásait.
Minden kedves és szeretett Édesanyának Boldog Anyák Napján kívánunk Önkormányzatunk nevében. Juhász Péter jegyző
A chatboxban adatbázis bővítése céljából a már 2. éve esedékes karbantartást eszközöltük. Az eddigi üzenetek törlésre kerültek. További kellemes beszélgetést kívánok minden kedves vendégünknek! (Természetesen sem a hozzászólásoknál sem a fórumban nem lesz szükség hasonló karbantartásokra, mivel ott témákra szedve aktuális dolgokat meg lehet tárgyalni tehát elég csak a témát deaktiválnunk ha már nincs használatban. Természetesen, kötetlen beszélgetésekre, továbbra is bátran használják a chatboxot is. Következő karbantartás ismét csak évek múlva lesz esedékes, természetesen ez függ a kihasználtságtól is.)

Élő Chat oldalunk, a következő képre kattintva érhető el!

Online TV oldalunk a következő képre kattintva érhető el!

"HOMOBA" projekt
HOMOBA projekt
Oldalunkon megtekinthető és letölthető PDF dokumentumok megnyitásához szükséges, a közismert Adobe Reader program, amit látogatóink az alábbi linkre kattintva letölthetnek.

Legújabb fórumüzenetek
Írta: Kiss István
Ismét van élősúlyban eladó (tápmentes) tanyasi híz[tovább ...]


Írta: Szabó József
2013. július 28-án vasárnap 18 órától a Művelődési[tovább ...]


Írta: Szabó József
Egy kedden megjelent kormányrendelet tervezet szer[tovább ...]


Írta: Szabó József
Új információ a beruházásról, kiválasztásra került[tovább ...]


Írta: Szabó József
Ismételten minden féle pletykák mende-mondák kerin[tovább ...]


Írta: Kiss István
200-220 kg körüli tápmentes, nem vastag szalonnájú[tovább ...]


Írta: Szabó József
Tisztelt Falusi!Ma, tehát 2012. szeptember 7-én ni[tovább ...]


Írta: FALUSI
Tisztel Polgármester Úr!Ez általános válasz amit m[tovább ...]


Írta: Szabó József
Falusi! A csatorna beruházáshoz szükséges befizeté[tovább ...]


Írta: Webmester
A képre kattintva elérhető a szennyvízberuházással[tovább ...]


Számláló
Ma
Összesen: 1
Egyedi: 1

Legtöbb
Összesen: 61576
Egyedi: 28909

Oldal ...
Összesen: 189817
Egyedi: 44455
Credits
Upgraded By ifj. Sapi Imre.
ifjsapiimre@monostorpalyi.hu

Copyright © 2010 www.monostorpalyi.hu - Monostorpályi Önkormányzatának weboldala. Minden jog fenntartva. Ez az oldal e107 portál rendszert használ.

Településünkről

Monostorpályi és a szomszédos Hosszúpályi eredettörténete közös tőről fakad. Írásos emlékben először 1219-ben szerepel a falu, 'Pauli de Nyr' néven, mivel Bihar megyének ezt a részét Nyírnek vagy nyíri kerületnek nevezték. A Monostorpályi név kialakulásához egy történet kapcsolódik. A hagyomány szerint, egykor ezen a helyen a Paulinus barátoknak volt itt kolostoruk. Így a kolostor rövidített latin nevéből - Monostorium Pauli - ered a falu neve.

Régészeti leletek azt bizonyítják, hogy már a neolit korban élt itt egy népcsoport. A VIII. században az avarok, a X. században pedig két honfoglaló nemzettség, az Ákos és a Borsa családok birtokolták ezt a területet. Az Ákos nem, a megye nyíri részében volt birtokos. Leszármazottaik az Álmosdi Chyre család sarjai. Ez a Chyre család alapított az akkori Pályiban, Keresztelő Szent János tiszteletére egy monostort. Később Károly Róbert király a Debreceni Dósa nádornak adományozta a földet, így 1311-től Monostorpályi a debreceni uradalomhoz tartozott.1461 után a Chyre család kihaltával, Báthori Andrásé lett a birtok. Az első adóösszeírást 1552-ben végezték. A községben ekkor 30 porta volt. A török idők végére Monostorpályi teljesen el-pusztult. Egy 1692-es leírás a faluban semmit sem talált. A törökkel vívott harcokban, községünkben esett el Balassi Ferenc tokaji vicekapitány.

Az újranépesedés a XVII. század végén kezdődött. Még be sem fejeződött az újjáépítés, amikor kitört a Rákóczi-szabadságharc. Ebből a korból egyetlen emlék maradt meg a faluban, az un. Rákóczi-árok. A falu összes okirata valószínűleg ekkor veszett el. A község viszontagságait az 1738-as pestisjárvány fokozta, ekkor 166 lakosunk vesztette életét. Az 1848-49-es szabadságharcokban a falu is részt vett. Fiait küldte a harcokba. Híressé vált katonák a következők: Thuolt István honvédhadnagy, Klubusitzky István huszár főhadnagy, Szabó Lajos altiszt, Létai Sándor, Hatvani Imre lovas katonák, Váry József főhadnagy. Thuolt István had-nagy Kossuth szárnysegédje volt, aki a szabadságharc bukása után ugyan külföldre menekült, de mihelyt rendeződött itthon a helyzet, visszatért, és Monostorpályiban telepedett le. Kastélya az emigrációban élők találkozóhelye lett. Az általános iskola névadójául őt választotta.

A kiegyezés utáni időszakban a falu életét csak a környékbeli csárdák között utazó, portyázgató betyárok zavarták néha meg. Községünknek három csárdája volt, ezek még az 1. világháború előtt lassan eltűntek.
Egy 1918-as kormány-rendelet értelmében az év végére össze kellett írni a földre jogosultakat, de a földrendelet nem javított a parasztság helyzetén. A Nagyatádi féle földreform is csak elméletben jelentett megoldást. Az kiosztott földek termeléshez túl kicsik voltak.

1923-33-as gazdasági válság Monostorpályiban is nagyban éreztette hatását. A 2. világháború előtt a községben két nagybirtokos volt: Kövesdy Imre és a Gorove család. 1944 év nyarán a faluban élő 27 zsidót összeterelték, és Nagyváradra hurcolták. Monostorpályiba 1944. október 17-én érkeztek meg az orosz csapatok. Amit meghagytak a németek, azt mind elpusztították. A Földosztó Bizottságtól Monostorpályiban 525 család kapott földterületet. 1960-ban két termelőszövetkezet is alakult: a Búzakalász, és az Alkotmány TSZ.

A községet 1982-ben közös tanácsi irányítás alá vonták Hosszúpályival.
A szétválásra 1990-ben került sor. Azóta tehát helyi irányítás van a jelenleg több, mint kétezer főt számláló faluban.

Látványosságok

A természeti látványosságok közül különösen a hat hektáros védett feketefenyves erdő érdemel említést, melynek területén értékes és ritka lágyszárú növényfajok, valamint gazdag rovarállomány is fellelhetők. A Hortobágyi Nemzeti Park minősítése alapján 300 ha természetileg védett terület is található.
A falu határában néhány éve termálvizes kútra bukkantak, erre alapozva a tervek között szerepel a gyógy-turizmus beindítása.

Néhány jellemző növény-, és állatfaj:

Növények: agár kosbor, pusztai csenkesz, borjúpázsit, kék perje, sárga nőszirom, enyves mécsvirág, fehér erdei szellőrózsa, magyar kökörcsin, stb.
Madarak: gyurgyalag, füsti és parti fecske, búbos vöcsök, bíbic, fehér gólya, szürke gém, stb.
Emlősök: róka, mezei nyúl, őz, görény, stb.
A terület rovarvilága is értékes és számottevő. Pl. termesz hangyaboly, (csíkgáti tölgyes)
A kirándulni vágyó természetet szerető ember a község északi részén megtalálja azt, amire vágyik,- a csendet, ős-természetet, ritka növény és állatvilágot.

MűemlékekA község legjellemzőbb műemlék jellegű épülete, a három építményből álló, több emeletes gabonatárolónak használt un. „tubus” magtár. Az egyedi műemlék együttest alkotó három terményszárító 1826-ban épült. A magtár épületekből kettő tubus alakú, galambdúc formájú, a harmadik fekvő, háromszintes épület. A tubus alakú magtárakba csigaköteles megoldással - lóvontatással - zsákokban juttatták fel a gabonát. Sajátos, eltolt szintű szellőzőrendszere kereszthuzat technológiájú. A gabona kivételekor az egész takarmánymennyiség megmozdul. A fekvő épületet termés-kiadásra és szárításra használták. A régi öregek futarának, lisztcserélőnek is hívták. Ezek az épületek szerves részei voltak egy uradalmi udvarnak, ahol szerfás dohányhodályok voltak még ezen kívül. Az önkormányzat 1992-ben megvásárolta az épületegyüttest és az Országos Műemléki Hivatallal közösen felújította. A tervek között szerepel egy Helytörténeti Múzeum kialakítása.

A tubus mellett megtekinthető a XVIII. századi, református templom, amely fakazettás mennyezetével ritka építészeti különlegesség. Kertjében ritka fafajták is megtalálhatók. A jelenlegi templom a régi Pál rendi apátok XII. századi, kéttornyú temploma helyén épült. Az ásatások folyamán megtalálták a régi templom maradványait.A Bethlen u. 2. sz. alatti lakóház /tájház/ mint a régi építészet emléke szintén védett. Az épületben találhatók a falusi életet bemutató használati tárgyak.


.

BELÉPÉS A FÓRUM FŐOLDALÁRA
Monostorpályi Fórum
  Téma Beküldő Megtekintések Válaszok Utolsó üzenet
Kiemelt Téma Helyi termékek (Monostorpályi Fórum) Kiss István 13194 2 Kiss István
cs okt 03 2013, 07:11 
Kiemelt Téma Ötletek (Monostorpályi Fórum) Kiss István 6486 12 Szabó József
v jún 24 2012, 11:10 
Kiemelt Téma Weboldal fejlesztése (Monostorpályi Fórum) Webmester 4568 11 Webmester
v dec 04 2011, 10:57 
Kiemelt Téma Szennyvíz beruházás (Monostorpályi Fórum) Szabó József 18472 48 Szabó József
szo júl 20 2013, 08:04 
Kiemelt Téma Érdeklődés, kérdés a Polgármesterhez (Monostorpályi Fórum) Szabó József 5681 14 Szabó József
cs aug 04 2011, 03:51 
Kiemelt Téma ONLINE TV TÁRSALGÓ (Monostorpályi Fórum) Webmester 2531 0 -
 
Kiemelt Téma Monostorpályi Online Társalgó (Monostorpályi Fórum) Webmester 3658 3 Szabó József
cs febr 17 2011, 08:06 
Témák: 7 | Válaszok: 90 | Megtekintések: 54656


SAJTÓKÖZLEMÉNY


Helyes fog- és szájápolás egészségünk védelme érdekében


Az egészség védelme szempontjából fontos a száj egészségének megóvása. A rendszeres fogászati szűrővizsgálat nemcsak a szájüregi megbetegedések többségét segít felismerni, hanem általános megbetegedések (pl. cukorbetegség, bizonyos szívbetegségek) szájüregi tüneteit is. Az ép és szép fogak részben öröklődnek, de a gondos és rendszeres száj- és fogápolás rengeteget javíthat a kevésbé kedvező genetikai adottságokon is.

Tippek a száj egészségének megőrzésére:

1. Ápolja rendszeresen fogait!

Naponta legalább kétszer mosson fogat, a nyelvét is tisztítsa meg, majd alaposan öblögessen. A fogselyemről se feledkezzen meg!

2. Ügyeljen az egészséges étkezésre!

Ahhoz hogy fogaink egészségét megőrizzük a mindennapi alapos fogmosás mellett vitaminokra és ásványi anyagokra is szükségünk van. Csak így lesznek erősek a fogaink, és így tudjuk megelőzni a fogínybetegségeket. Az egészséges és változatos táplálkozás biztosítja a megfelelő vitaminellátottságot.

3. Ellenőrizze rendszeresen az ínyét!

Forduljon fogorvoshoz, ha ínye vörös és duzzadt, fogmosáskor vérzik és nem múló, rossz lehelete van. Ezek az ínysorvadás tünetei lehetnek. Az ínysorvadás a leggyakoribb oka a fogak elvesztésének.

4. Ne dohányozzon!

A dohányzás a fogak elvesztéséhez nagymértékben hozzájárulhat, illetve a szájüregi rák kialakulásának kockázatát is jelentősen megnöveli.

5. Járjon rendszeresen fogászati szűrésre!

A rendszeres fogászati szűrés megelőzi a problémákat, vagy azok súlyosbodását. Évente kétszer ajánlott ellenőrzés céljából felkeresni a fogorvost.

6. Tanítsa meg gyermekének a gondos fog- és szájápolást!

A gondos fogápolásra a kicsi gyermekeket is meg kell tanítani, amilyen korán csak lehet, hiszen a szuvasodott tejfogak az alattuk kibúvó maradó fogakat is károsíthatják, illetve a gyermekkorban kialakult fog- és szájápolási szokások felnőtt korban is meghatározóak lehetnek.

Ajánlott link: www.fogapolas.lap.hu/fog_es_szajapolasDr. Galgóczi Ágnes
járási tisztifőorvos
Ingyenes csoportos gyógyúszás

Ebzárlat és legeltetési tilalomRAJZPÁLYÁZATMELLRÁK ELLENI KÜZDELEM VILÁGNAPJA


SAJTÓKÖZLEMÉNY
Mellrák elleni küzdelem világnapja
Október 1.
Az emlőrák a nőknél a leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatféleség. Magyarországon évente körülbelül 5000-6000 új emlőrákos beteget fedeznek fel, és kb. 2000 nő hal bele a betegségbe. Az emlőrák 50-65 év között a leggyakoribb, de ma már a fiatalabb nőket is egyre gyakrabban érinti. S bár a férfiaknál meglehetősen ritka a melldaganat, mégsem példa nélküli.

Árulkodó jelek

Az emlőrák többnyire fájdalmatlan, s éppen ez a fájdalmatlanság az, ami a betegeket megtéveszti, és ami miatt sokszor már későn fordulnak orvoshoz. Mindenkinek tanácsos az orvost haladéktalanul felkeresni, amikor:
 • az emlőben csomót tapint

 • az emlőbimbó behúzódik

 • az emlő bőrén behúzódást észlel

 • emlőbimbón ekcémának tűnő elváltozás jelent meg

 • az emlő bőre - az ellenoldalihoz képest - duzzadttá, keménnyé, illetve pirossá válik

 • az emlőbimbóból véres váladékozást észlel

 • hóna alatt csomót tapint

Az emlőrák kezelése általában annál hatékonyabb, minél korábban ismerik fel a daganatot. Az emlőrák korai felismerésének legfontosabb módja az önvizsgálat és a szűréseken való részvétel.

Mammográfia

A mammográfia az emlő szövetének biztonságos, alacsony sugárterheléssel járó röntgenvizsgálata. Már akkor képes az emlőtumor kimutatására, felismerésére, amikor a szövettöblet tapintással még nem észlelhető. A mammográfiás vizsgálat során 2 röntgenfelvétel készül mindkét emlőről. A vizsgálat alatt az emlőt összenyomják, így az emlő teljes állománya ábrázolhatóvá válik.

Önvizsgálat

A minden hónapban végzett önvizsgálat segít a kóros szövettöblet korai felismerésében. Az önvizsgálatot a menstruáció utolsó napja utáni 6-7. napon végezzük, menopauza után pedig minden hónap azonos napján.

Minden nőnek gondot kell fordítania emlőinek rendszeres vizsgálatára. Az emlők rendszeres önvizsgálata mellett nem nélkülözhető a mellek orvossal történő átvizsgálása és 45 év fölött 2 évenként mammográfiás vizsgálaton való részvétel.
Ajánlott link: www.daganatok.hu/emlorak
Dr. Galgóczi Ágnes

járási tisztifőorvos

CSONTRITKULÁS VILÁGNAPJA


SAJTÓKÖZLEMÉNY
Csontritkulás Világnapja
Október 20.A csontritkulás (osteoporosis) a csont mennyiségének, minőségének és működésének romlása, illetve csökkenése, mely sorozatos csonttöréssel jár. Bár elsősorban a nőket érinti klimaxot követő évektől kezdődően, mégis jelentős számú férfit is utolér. A betegség életmódváltással, a táplálkozás átalakításával megelőzhető illetve lassítható.

Tünetek

A csontritkulásnak nincsenek tünetei, ezért „néma kórnak” is szokás nevezni. A betegség első érzékelhető jelei a csonttörések. Ekkor azonban a csonttömeg legalább 30%-a már eltűnt. A csuklótörés és csípőtörés mellett a leggyakrabban előforduló, csontritkulásból eredő törés a csigolyatörés – ez akár úgy is bekövetkezhet, hogy az érintett nem észleli, és sokszor csak a hát egyre nagyobb fokú görbülete, vagy a testmagasság csökkenése hívja fel a figyelmet a bajra.

Kezelés

A csontritkulás kezelése a megelőzéssel kezdődik. Az egészséges csontozat megtartásához három dologra van szükség: rendszeres testmozgásra, megfelelő mennyiségű kalciumra és D-vitaminra.
Mozogjunk hetente legalább háromszor 20-25 percet. Nagyon hatékony a napi fél-egy órás séta, vagy kicsit intenzívebb gyaloglás.
A megfelelő mennyiségű kalciumot tejtermékek (tej, joghurt, kefír, sajt) továbbá egyes zöldségek (brokkoli, káposzta) fogyasztásával tudjuk biztosítani szervezetünknek.
A D-vitamin segíti a kalcium csontokba való beépülését. Ha nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségben, a kalciumpótlás kevésbé hatékony. A D-vitamin UV-sugárzás hatására a bőrben is képződik, de táplálékkal (tej, tojássárgája, máj) közvetlenül is fölvehető.
Kerüljük a kalcium kiürülését elősegítő italok (kávé, alkohol, cukrozott szénsavas üdítők) fogyasztását és hagyjuk el a dohányzást.

A Csontritkulás Világnapja jó alkalom arra, hogy emlékeztesse a lakosságot a csontok egészségének fontosságára. Ha odafigyelünk, a csontritkulás már korai stádiumban felismerhető és kezelhető, így a törések nagy része megelőzhető.Ajánlott link: www.csontritkulas.lap.hu
Dr. Galgóczi Ágnes
járási tisztifőorvos
Tájékoztatás a 2014. évi önkormányzati választásról


TÁJÉKOZTATÁS

a 2014. önkormányzati választásrólÁder János, Magyarország köztársasági elnöke 2014. október 12-re (vasárnapra) írta ki az önkormányzati választás napját.

Az alábbiakban tájékoztatást kívánok nyújtani Önöknek a képviselő és polgármesteri indulás jogszabályok adta lehetőségeiről, feltételeiről:

Monostorpályi község lakossága ez év január 1-én 2178 fős volt, amely a 2010. évi L. tv. alapján 6 fő képviselő megválasztását teszi lehetővé a településen.

Fontos változás a 4 évvel korábbi választási eljáráshoz képest, hogy idén - a tavaszi választásokhoz hasonlóan - már nem külön ajánló cédulán, hanem aláírásukkal támogathatnak egy-egy jelöltet. Egy választópolgár több jelöltet is támogathat, de egy jelöltet csak egyszer.

Képviselőjelöltté az a személy válhat, akit a választópolgárok legalább 1%-a ajánlott (ez a szám nem arányos a lakosság számával).

Az ajánlások pontos számát a HVI vezetője a 2014. augusztus 15-i névjegyzék adatai alapján 2014. augusztus 18-ig állapítja meg, de jelen állapot szerint a képviselőjelölté valláshoz elegendő lesz 18 érvényes ajánlást összegyűjteni. Tekintettel arra, hogy előfordulhat néhány hibásan kitöltött ajánlás, vagy épp szavazati joggal nem rendelkező személy aláírása stb., ezért javaslom, hogy legalább 25-30 aláírást gyűjtsenek össze a biztos jelöltté váláshoz az indulni kívánó személyek.

Görög Demeter Szakképző Iskola 2014. szeptemberében induló képzései


A Görög Demeter Szakképző Iskola (OM: 201 478, 4025 Debrecen, Széchenyi u. 8.) 2014/2015. tanévében a következő szakképzéseit indítja:

- Gyógy- és sportmasszőr (részletek)

- Egészségügyi asszisztens (részletek)

- Gyakorló ápoló (részletek)

- Rehabilitációs nevelő, segítő (részletek)

- Szociális szakgondozó (részletek)Az alábbi szakokat 2 éves, iskolarendszerű, esti tagozatú képzés keretében indítják.


További információkAmennyiben felkeltettük érdeklődéseket, kérem tekintsék meg honlapunkat:www.gorogdemeter.hu, ahol részletes leírásokat találnak a szakjainkkal kapcsolatban. Valamint mellékelek tájékoztatókat az egyes képzéseinkről!


Tájékoztató hőségriadóról
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala 2014. július 18-án 00.00 órától 2014. július 20-án 24.00 óráig másodfokú hőségriasztást adott ki, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatai, valamint az Országos Környezetegészségügyi Intézet szakmai ajánlásai alapján.

A hőségriasztást a tartósan igen magas hőmérséklettel együtt járó, megnövekedett egészségi kockázatok teszik indokolttá.

Az előrejelzési adatok lényegi változása esetén újból tájékoztatják a lakosságot. Ennek hiányában a riasztás 2014. július 20-án 24.00 órakor automatikusan érvényét veszíti.


.....................................................................Dr. Nagy Imre tű. alezredes sk.
.....................................................................kirendeltség-vezető


Pár jótanács a kánikula idejére


Pár jótanács, amire érdemes odafigyelni: • Kerüljük a meleget!

 • Hűtse lakását.

 • Napközben tartsa az ablakokat csukva, használjon függönyt vagy egyéb sötétítőt. Lehetőleg éjszaka szellőztessen. Kapcsolja ki a nem fontos elektromos készülékeket (még a világítást is). Ha van légkondicionáló berendezése, ennek működtetése idején tartsa csukva az ajtót és az ablakot.

 • Ha a fent említettek nem valósíthatók meg, töltsön el legalább 2-3 órát légkondicionált helyen.

 • Kerülje a megterhelő fizikai munkát, tartózkodjék árnyékban a legmelegebb órákban.

 • A következő nyárra gondoljon arra, hogyan hűtheti lakását („hideg” festék, párologató, zöld növények).

 • Tartsa testhőmérsékletét alacsonyan, és fogyasszon sok folyadékot, előzze meg a kiszáradást.

 • Gyakran zuhanyozzon vagy fürödjön langyos vízben.

 • Használjon vizes borogatást, hűtse lábát langyos vízben.

 • Viseljen világos, természetes alapanyagú, bő ruhát. Ha a napra megy, viseljen széles karimájú kalapot és napszemüveget.

 • Rendszeresen fogyasszon folyadékot, ne fogyasszon alkohol és magas cukortartalmú italokat.

 • Ha rendszeresen szed gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát, hogyan befolyásolják a gyógyszerek a folyadékegyensúlyt.

 • Ellenőrizze testhőmérsékletét!

 • Tárolja gyógyszereit megfelelő hőmérsékleten.

 • Keresse fel orvosát, ha krónikus betegségekben szenved, vagy többféle gyógyszert szed. Ha bármi szokatlan tünetet észlel, azonnal keresse fel orvosát.

 • Tájékozódjon az igénybe vehető segítségekről.


Fontos megjegyzések:
 • Fontos a szobahőmérséklet mérése!!

 • Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-39 oC közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli - nem javasolt a túlzott légkondicionálás.

 • A ventillátort csak rövid ideig lehet használni, mivel kiszárítja a szervezetet! Fontos a fokozott folyadékpótlás!

 • Fontos a sópótlásra való figyelmeztetés! Vízmérgezés veszélye! A coffein vízhajtó hatására is figyelni kell!

 • A lázas betegekre különösen oda kell figyelni! Fokozattan ügyeljünk a lázas gyermekek folyadékpótlására.

 • Fontos tudatosítani, hogy ha a testhőmérséklet 38 fok fölé emelkedik, az már káros az egészségre. 39 fok felett hőguta! 40 fok felett életveszélyes állapot!

 • Ha a szobahőmérséklet 25 fok fölé emelkedik, célszerű a gyógyszereket hűtőben tárolni akkor is, ha ez nincs ráírva a dobozra!LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ KÁNIKULA IDEJÉRE


LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ KÁNIKULA IDEJÉREÁltalános tudnivalók

Kánikulai napokon a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat töltse otthon, viszonylag hűvösben, besötétített szobában!
Nagy melegben zuhanyozzon langyos vagy hideg vízzel akár többször is!
Alkalmazzunk mentolos törlőkendőt arcunk, karjaink frissítésére.
Forró nyári napokon az idősebbek ne a legmelegebb órákra időzítsék a piaci bevásárlást!
Lehetőleg éjjel szellőztessünk!
Sose hagyjunk gyermekeket, állatokat (például kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban!
Ne hagyjunk az autóban napsütésnek kitett helyen hajtógázzal működő sprayt és gázgyújtót, mert ezek tüzet okozhatnak.
Korlátozza a szabadlevegőn való tartózkodást a kora reggeli (6-10 óráig) és esti órákra (18-22 óráig)! Árnyékos helyen próbáljon pihenni napközben! Ha túl sokáig tartózkodott szabadban, akkor próbáljon legalább 1-2 órát légkondicionált környezetben eltölteni, míg a szervezet lehűl, és ismét visszatérhet a kánikulába.
Csökkentse a fizikai munkavégzést! Ne ilyenkor végezze a nagytakarítást, ablakmosást! Csak az esti órákban kezdje el a befőzést, azt is állandó szellőztetés mellett!
A hajzuhataggal rendelkezők fonják varkocsba a hajukat, vagy kreáljanak kontyot belőle. Így nem fog beizzadni, s a hát is szellőzhet.
Fagyizáskor lehetőleg a gyümölcsfagyikat válasszuk (citrom). Fanyar, savanykás ízük kellemesen hűsítő hatású, nem is szólva az egészségügyi előnyökről.


Étkezési tanácsok


Kánikulában számolnunk kell azzal, hogy az izzadsággal és párolgással leadott folyadékveszteség jelentősen megnő. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a fokozott folyadékveszteség mellett fokozott só veszteség is jelentkezik. Verejtékezéssel átlagosan 0,15-0,20 %-os sótartalom veszteséggel számolhatunk.
Ebben az esetben jelentős szerepet töltenek be a megfelelő ásványi anyag tartalommal rendelkező folyadékok, hiszen nemcsak a nátriumtartalmat kell pótolni, hanem a káliumot, magnéziumot és a kalciumot is.
Ne fogyasszon olyan innivalót, amely sok cukrot, koffeint vagy alkoholt tartalmaz – ezek fokozzák a szomjúságérzetet, még több folyadékot vonnak el a szervezettől!
Étrendünk legyen pároláson alapuló, zöldségfélékben és gyümölcsökben gazdag (kerüljük el a „magyarosan” fűszeres nehéz húsételeket!).
A forró napokon még most is kedvenc a behűtött görögdinnye, amely jól oltja a szomjat is, hisz 85-90 %-ban vízből áll.
Fogyasszunk főétkezésként is salátaféléket. Emésztésünk nem veszi igénybe túlságosan szervezetünket, ezen kívül tartalmazzák az immunrendszerünk erősítéséhez szükséges vitaminokat, és ásványi anyagokat.


Öltözködési tanácsok

Könnyű, világos színű, bő szabású, pamut alapanyagú ruhát hordjunk forró napokon! A nagy melegben – átmenetileg – felejtsük el a szűk topokat, nadrágokat, szoknyákat. Hordjunk inkább laza, könnyű lenvászonból készült felsőrészeket, bőszárú nadrágokat, szellős blúzokat.
Idősek ne viseljenek ilyenkor sötét színű, fekete ruhát, fejkendőt!
Mezítláb cipőben járni kényelmes, de a lábunk gyorsan megizzadhat, ezért helyezzünk a cipőbe frottírból készült talpbetétet.
Aki hajlamos a verejtékezésre, az viseljen nagy keretű napszemüveget, amelynek kerete nem tapad szorosan az arcához.


Tanácsok kisgyermekes családok részére

Csecsemőket, kisgyermekeket árnyékban levegőztessünk! A babák különösen sok folyadékot igényelnek a szoptatáson kívül is, mindig kínáljuk őket tiszta vízzel, vagy pici sót tartalmazó, citromos teával a szoptatás után!
Sose hagyjunk gyermeket zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban, még árnyékban sem, mert pár perc alatt is 50-60 oC-ra tud felmelegedni az autó belseje, és a benne lévők hősokkot kapnak.


Orvosi tanácsok

Testünk normális körülmények között az izzadás által hűl le, de nagyon nagy hőségben elveszítheti ezt a képességét. Ilyenkor gyorsan emelkedik a test hőmérséklete, ami hőgutát okozhat. Ez igen komoly állapot, károsíthatja az agyat és más szerveket, esetenként akár halálos kimenetelű is lehet.
A hőguta tünetei a vörös, forró és száraz bőr, szapora pulzus, lüktető fejfájás, szédülés, émelygés, zavartság vagy tudatvesztés. Ha valakinél a fentieket tapasztaljuk, hívjuk a mentőket. Addig is, míg megérkezik a segítség, fontos a beteg lehűtése. Vigyük árnyékba, permetezzünk rá hideg vizet, vagy mossuk le hideg vízzel, esetleg hideg vizes kádba ültessük. Ha a levegő páratartalma nem túl magas, a beteget nedves lepedőbe csavarhatjuk, miközben legyezzük.

Tanácsok a hőguta megelőzésére:
 • A nap égető erejétől széles karimájú kalappal, napszemüveggel és napkrémmel védje magát! Fényvédő krémmel naponta többször is kenje be a bőrét!

 • Azok, akik szívgyógyszert szednek, a vízhajtás mellett is fogyasszanak elegendő mennyiségű folyadékot a forró napokon, azaz a szokásosnál egy literrel többet.Utazási, közlekedési tanácsok

Kánikulában is közlekedni kell, de nem mindegy, hogy hogyan. A hirtelen jött meleg érezteti hatását a közlekedésben is. Gyakran érezzük, hogy kicsit fáradtabbak vagyunk, sokan nem számolnak azzal, főleg az idősek, hogy a nagy meleg még az egészséges szervezetet is megviseli, nemhogy a fáradtat, kimerültet. Az emberek a hétvége jó idejét kihasználva autóba ülnek és a városokon kívül túrázni illetve strandolni indulnak.
A fúvott gumiabronccsal rendelkező járművek (gépjárművek, kerékpár) esetében a járművezetők a nyári időszakban, a nagy meleg miatt gyakrabban ellenőrizzék járműveik kerekének légynyomását.
Ha hosszabb útra indulunk, a gépkocsiban utazók részére vigyünk – lehetőleg hűtő táskában – megfelelő mennyiségű folyadékot.
A szeszesital fogyasztása a nyári melegben a vezetési képességet még súlyosabban rontja.
A nagy kánikula a járművezetők szervezetét is nagyon megterheli, a reflexek tompulnak, a vezetők még inkább türelmetlenebbek, indulatosak.
A nyári időszakban meglévő jó útviszonyok ellenére is mindenhol tartsa be az adott útra megengedett legnagyobb haladási sebességet.
Ha hosszabb utat kell megtenni, érdemes két-három óránként, vagy szükség szerint pihenőt tervezni és tartani.


Tanácsok strandoláshoz

A kánikula a vízben, vízparton viselhető el leginkább, azonban ez felelőtlen és meggondolatlan viselkedéssel veszélyessé is válhat.
Ne fürödjön közvetlenül étkezés után, teli gyomorral!
Szeszesital vagy egyéb bódító hatású szer által befolyásolt állapotban tartózkodjon a fürdőzéstől!
Napozás után testét zuhanyozással vagy más módon hűtse le, felhevült testtel soha ne menjen a vízbe!
Szív- és érrendszeri-, légző-, továbbá mozgásszervi betegségben szenvedők egyedül soha ne fürödjenek!
Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt (gumicsónak, gumimatrac), azon lehetőleg ne aludjon el!Sajtóközlemény - A nyár veszélyei


SAJTÓKÖZLEMÉNY


A nyár veszélyei


Napozás


Mindenki szereti a napfényt, hiszen elűzi a téli rosszkedvet, ráadásul számos jótékony hatással is rendelkezik: hatására termelődik szervezetünkben a D-vitamin, mely az erős csontokért és a jól működő immunrendszerért felelős, gyorsítja a sebek gyógyulását, kedvezően hat a magas vérnyomásra. Azonban legyünk óvatosak a nap sugaraival, hiszen a bőrt érő napfény károsítja a hámsejteket és a mélyebben lévő szöveteket. A napfényben lévő UV-sugarak - A és B - felelősek a lebarnulásért, de a bőrrákért és a ráncos, öregebb, pigmentfoltos bőrért, a száraz hajért és a leégésért is.
Lehetőleg 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon. Keressük a hűvös, árnyékos helyeket, vegyük figyelembe, hogy a felhők nem jelentenek védelmet, mert a sugarak áthatolnak a felhőkön. Ha mégis huzamosabb ideig tartózkodunk a napon, ajánlatos olyan ruhát viselnünk, amely hatékonyan védi a bőrt az ultraibolya-sugárzással szemben, illetve kenjük be magunkat a bőrtípusunknak megfelelő naptejjel. Ezt folyamatosan ismételjük meg, hogy elkerüljük a napégést.
A napsütés nemcsak bőrünket, de szemeinket is károsíthatja, ezért érdemes UV-szűrős napszemüveget hordani, esetleg kalapot viselni.Utazás


Előszeretettel tervezzük nyaralásunkat külföldi országokba, indulás előtt azonban csak kevesen tájékozódunk a fertőző betegségek veszélyeiről. Nem csupán távoli, egzotikus országok vidékein találkozhatunk hazánkban jobbára ismeretlen fertőző betegségekkel, hanem akár keleti vagy déli szomszédainknál, vagy a Földközi-tenger mediterrán partvidékének országaiban is. Ha külföldre utazunk, mindenképp célszerű az adott ország közegészségügyi helyzetéről olvasni, illetve nyaralás előtt érdemes tájékozódni a védőoltásokról és arról, hogy milyen gyógyszereket ajánlatos vinni az útra.Betegségek


A nyári időszak jellemző megbetegedései a fertőző betegségek, mint az ételmérgezések, különféle vírusos megbetegedések és bőrbetegségek.

A vírusfertőzések a nyári hónapok idején igen gyakoriak. Ezek leginkább a kisgyerekeket érintik, de a felnőttek is sok esetben megfertőződhetnek. Ebben az időszakban kifejezetten magas a hőemelkedéssel, hasi és gyomor fájdalommal, valamint hasmenéssel és egyéb emésztési panaszokkal járó betegségek aránya.

A nyári ételmérgezések többségéért a szalmonella baktériumok felelősek. Ezek szaporodásához kedvező feltételeket biztosít a meleg és nedves környezet Legtöbb esetben a nem megfelelően átsült vagy megfőtt ételek okozzák, és leginkább a tojás és a tej, illetve az ebből készült különféle ételek okoznak problémát. Egyes esetekben az alapvető higiéniai előírások betartása lehet a felelős, ha például az étel készítője nem mos alaposan kezet.

A strandszezon idején a fürdőkben gombás fertőzések leselkedhetnek ránk, melyeket az alábbi módon tudunk elkerülni:
 • sose álljunk a strandon, uszodában zuhany alá mezítláb, ne közlekedjünk papucs nélkül az öltözőben, folyosókon

 • ne használjuk más papucsát, cipőjét, törölközőjét

 • a mindennapos lábmosás után alaposan töröljük szárazra a végtagot

 • fürdés után használjunk hintőport, hogy megakadályozzuk a gombák esetleges megtelepedését
Dr. Galgóczi Ágnes
járási tisztifőorvos


Sajtóközlemény - Magyar Államkincstár
Állampapír befektetések a Magyar Államkincstárban


Sajtóközlemény


Az állampapírok jelentik a legbiztonságosabb és az egyik legmagasabb hozamú befektetési lehetőséget, ugyanis az állam biztos pénzügyi partner mindenki számára.

Az állampapírok a legbiztonságosabb befektetési lehetőségnek számítanak Magyarországon. Az ok egyszerű: lejáratkor a tőke teljes összegére, valamint az esedékes kamatokra – értékhatártól függetlenül – teljes körű az állami garancia. Nincs forgalmazói kockázat sem, hiszen a forgalmazó Magyar Államkincstár 100 százalékban állami tulajdonú szervezet. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a belföldi magánszemély részére kifizetett hozam a belföldi jövedelmet növeli és csökken az ország devizakitettsége.

A Magyar Államkincstár Állampénztári Irodáiban igen változatos állampapír kínálatból lehet választani. Mindenki megtalálhatja a számára megfelelő befektetési lehetőséget attól függően, hogy mennyi időre szeretné lekötni a pénzét. Az úgynevezett kincstárjegyek (Diszkont-, Féléves-, Kamatozó Kincstárjegy) 3 és 12 hónap közötti futamidejű, rövid lejáratú állampapírok. A Magyar Államkötvények futamideje ennél jóval hosszabb, 3 évtől 15 évig is terjedhet, tehát azok részére ideális, akik hosszabb távon szeretnék jó helyen tudni a pénzüket.

Kizárólag a Kincstár forgalmazza a 3, illetve 5 éves lekötésű Prémium Magyar Államkötvényt. A hagyományos értékpapír-számlákon kívül nyithatók adókedvezményre jogosító Tartós Befektetési Számlák, továbbá az életkezdési támogatás (Babakötvény) befektetésére Start értékpapír-számlák.

A Babakötvény egy olyan egyszerű és átlátható termék, amely a piacon kiemelkedő hozamot biztosít. A gyermekeik számára előtakarékoskodni szándékozók számára a lehető legjobb választás, hiszen megkönnyíthetik vele a gyermek életkezdését. Az állam által nyújtott egyszeri életkezdési támogatás összege – ami jelenleg 42.500 Ft – a Magyar Államkincstár által vezetett Start letéti-számlán kerül automatikusan elhelyezésre a gyermek születését követően.

A szülőknek lehetőségük van arra, hogy az összeget a Magyar Államkincstár állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatain díjmentesen nyitható Start-értékpapírszámlára helyezzék át. A Kincstár automatikusan kizárólag a gyermek születési évéhez igazodó Babakötvénybe fekteti az áthelyezett összeget, illetve a korábban vásárolt állampapírok tőke és kamat összegét is, amely infláció felett 3%-os adó-, járulék- és illetékmentes kamatot garantál a futamidő végéig. A megnyitott számlára a szülők, törvényes képviselők és hozzátartozók, valamint a települések önkormányzatai – korlátlanul – fizethetnek be forint összegeket.

Március 3-ától kizárólag a Magyar Államkincstár állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatain ismét lehet vásárolni a Prémium Euró Magyar Államkötvényt. A névre szóló, aktuálisan forgalmazott 2017/x nevű féléves kamatozású állampapír névértéke egy euró, lejárati dátuma pedig 2017. április 21.

Március 17-étől kapható a Kincstár országos állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatain, valamint kiegészítő szerződés birtokában elektronikus forgalmazási csatornákon a nagy sikernek örvendő Bónusz Magyar Államkötvény. A 2018/N és 2020/N elnevezésű állampapír négy-, és hatéves futamidejű, változó kamatozású, egyforintos alapcímletű. Az új Bónusz kötvény többek között azzal a céllal került kibocsátásra, hogy a termékek ne csupán a futamidők tekintetében nyújtsanak alternatívákat a befektetőknek, hanem a kamatozás módjában is, ugyanis ezen típusú állampapírok kamatai a pénzpiaci kamatok változását követik.

A Kincstárnál állampapír azután jegyezhető, vásárolható, ha az Állampénztári Irodák ügyfélszolgálatán (Hajdú-Bihar megyében: Debrecen Hatvan utca 15.) egyszeri személyes megjelenéssel értékpapír nyilvántartási számla-szerződést köt az ügyfél. Célszerű azonnal kiegészítő szerződést kötni a WebKincstár, TeleKincstár, illetve MobilKincstár szolgáltatásokra is, melyek révén az állampapír befektetéseket kényelmesen (interneten, telefonon, illetve okostelefonon keresztül), akár otthonról is lehet intézni. Az értékpapír-nyilvántartási számlát érintő jóváírási tranzakciókról díjmentes SMS szolgáltatás igénybevételével is értesülhetnek az ügyfelek, amely szolgáltatást az ügyfél a WebKincstáron keresztül is beállíthatja. A Kincstárban az értékpapír-számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a készpénzfelvételért sem számítunk fel díjat.

A tájékoztatás nem teljes körű. Bővebb információkért keresse fel a Kincstár állampapír forgalmazó ügyfélszolgálatait, vagy a szervezet honlapját (www.allamkincstar.gov.hu).
Átirat közbiztonsági referenseknek
Derecskei Járási Hivatal zárva tart


Oldal:  [1] 2 3 ... 12 13 14
I don't like using 100% on a table cell when I have a pixel width defined in the other cell so rather than defining the 100% I just hide a large div at the bottom to push out the edge. I don't like using 100% on a table cell when I have a pixel width defined in the other cell so rather than defining the 100% I just hide a large div at the bottom to push out the edge.
Főmenü
Nincs közelgõ esemény
Monostorpályi
Képviselő-testület
Természetvédelem

Képek a galériából


Legújabb hozzászólások
[Naplóbejegyzések] 2013. január 04.
Beküldte Szabó József
Szia Cimbi!Leginkább egészség károsító hatása miat [tovább ...]

[Naplóbejegyzések] 2013. január 04.
Beküldte cimbi
Az ivóvíz arzén mentesítésére miért van szükség? N [tovább ...]

[Hírek] SAJTÓKÖZLEMÉNY A TÜDŐSZŰRÉS FONTOSSÁGÁRÓL
Beküldte Szabó József
Kedves Viktória! Egyelőre nem tudom megmondani mik [tovább ...]

[Hírek] SAJTÓKÖZLEMÉNY A TÜDŐSZŰRÉS FONTOSSÁGÁRÓL
Beküldte k.viktoria
Érdeklődni szeretnék hogy mikor jön a tüdőszűrő bu [tovább ...]

[Tartalom] Szennyvízberuházással kapcsolatban felmerült gyakran ismételt Kérdések és Válaszok a jelenl
Beküldte Juhász Péter
Kedves Ádám!Köszönöm.

[Tartalom] Szennyvízberuházással kapcsolatban felmerült gyakran ismételt Kérdések és Válaszok a jelenl
Beküldte crocodilehunter
"úgy ezt jelenteni fogom a munkáltatójának." Tessé [tovább ...]

[Tartalom] Szennyvízberuházással kapcsolatban felmerült gyakran ismételt Kérdések és Válaszok a jelenl
Beküldte Juhász Péter
Kedves Lajos!Írta ezt nekem: "Nem kioktatásra van, [tovább ...]

[Tartalom] Szennyvízberuházással kapcsolatban felmerült gyakran ismételt Kérdések és Válaszok a jelenl
Beküldte cimbi
Tisztelt Polgármester Úr !Utálom a politikát mert [tovább ...]

[Tartalom] Szennyvízberuházással kapcsolatban felmerült gyakran ismételt Kérdések és Válaszok a jelenl
Beküldte Szabó József
Uraim! Kérek mindenkit a beruházásról írjon, ne eg [tovább ...]

[Tartalom] Szennyvízberuházással kapcsolatban felmerült gyakran ismételt Kérdések és Válaszok a jelenl
Beküldte Juhász Péter
Kedves Lakosok!Kedves Cimbi és Lajos! Önöknek is m [tovább ...]